Проф. Ангел Кунов е Будител на годината в област Враца
Проф. Ангел Кунов е Будител на годината в област Враца / ВМРО Враца

Областният комитет на ВМРО-Българско национално движение Враца връчи наградата „Будител на годината" за четвърти пореден път. Церемонията се състоя в офиса на войводите в града под Околчица. Призът се присъжда на личности, допринесли за утвърждаването и популяризирането на традиционните български културни и духовни ценности. Тази година наградата получава проф. д.г.н. Ангел Кунов.

Проф. д.г.н. Ангел Кунов е роден във Враца през 1941 г. Завършва Втора гимназия в града, а през 1966 г. СУ „Св. Климент Охридски" със специалност геология и геохимия. Специализира в Москва и Иркутск. Член на Българската академия на науките, ръководител на много международни експедиции, автор и съавтор на няколко книги посветени на геологията, публикувал над 100 научни изследвания. Проф. Кунов е Почетен гражданин на Враца за 2009 г.

Преди да връчи наградата, Областният председател на ВМРО и народен представител Красимир Богданов, припомни приносът на родствениците на проф. Кунов към историята на България. Неговият прадядо е четник при войводите Панайот Хитов, Филип Тотю и Христо Македонски, участник в Сръбско-турската война от 1876 г. За приносът си в защитата на Шипка по време на Освободителната Руско-турска война получава сребърна чаша, лично от император Александър Втори. Дядото на професора, загива при Лозенград по време на Балканската война. Самият Кунов, преживява ужасната англо-американска бомбардировка на Враца на 24 януари 1944 г. в която загиват 133 души.

През 2009 г. с лични средства и дарения, проф. Кунов създава експозицията от минерали „Каменна дъга" в Регионалният исторически музей Враца.

През 2014 г. Кунов е един от инициаторите за изграждане на мемориал на жертвите от англо-американската бомбардировка и загиналите врачани във Втората световна война
„Приносът на този деен българин за развитието на град Враца е неоспорим факт и сме горди, че имаме честта да го наградим с приза „Будител на годината за 2014-а", завърши Богданов.

Проф. г.д.н Ангел Кунов пък, от своя страна подари книги на войводите. Изказа искрената си благодарност, за честта, която му се оказва и заяви, че и за в бъдеще няма да спира да се стреми да помага за развитието на Враца.