Кристална лира за музикална критика получи Августина Серафимова
Кристална лира за музикална критика получи Августина Серафимова / dariknews.archive

За 18-и път Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи наградите "Кристална лира" за ярки постижения в изпълнителското изкуство.

Награди "Кристална лира" 2014 бяха връчени в 15 категории, като носител на престижното отличие в категория Музикална критика стана Августина Серафимова - преподавател в НУИ"Панайот Пипков" - Плевен.

На церемонията в Националния музикален театър "Стефан Македонски" бяха връчени и няколко специални награди: на проф. Нева Кръстева (орган) - за нейната активна концертна и педагогическа дейност, на Класик ФМ радио по случай 20-годишнината от създаването му; на НМТ "Стефан Македонски" за премиерата на оперетата "Службогонци" от Парашкев Хаджиев в чест на 100-годишнината от рождението на композитора.

Специалната награда "Кристална лира" на Класик ФМ радио получи хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева по случай 20-годишнината от създаването на състава.

Столична община учреди и нова специална награда "София" за постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство, чийто първи носител е Мартин Пантелеев - главен диригент на Софийската филхармония.