Две първи награди на конкурса по художествено слово
Две първи награди на конкурса по художествено слово / netinfo

Общо 22 участника от 3 града бяха допуснати да се изявят на тазгодишното издание на Националния конкурс по художествено слово за изпълнение на произведения от възрожденски автори, организиран в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата от Сдружение „Про Арт” и Регионален исторически музей - Русе с подкрепата на Община Русе. Всички участници са преминали успешно предварителните кръгове, проведени в Русе, Силистра и Разград.

Конкурсът се организира за четвърта поредна година и по традиция се проведе на 1 ноември – Деня на народните будители в сградата на Историческия музей.
Журито, с председател директорът на Театър „София” Ириней Константинов, реши да присъди осем поощрителни награди. Те бяха раздадени от Орлин Дяков – директор на Драматичен театър „Сава Огнянов”. Третата награда отиде при Ивайла Ненова, а с две втори награди бяха отличени Борис Атанасов и Ния Василева. Заради изключителния талант, който демонстрираха децата, бяха присъдени и две първи награди.

Кметът Пламен Стоилов уважи събитието и връчи двете първи награди на Владислав Стойчев, който се представи със стихотворението „Хаджи Димитър” от Христо Ботев и на Преслава Начева, която изпълни „Не сме народ” от Петко Р. Славейков.
„Поздравявам Ви с един от най-българските празници – 1 ноември. За да се запази духа на нацията ни през годините основен принос имат народните будители – тези, които държаха горящ пламъка на националната ни идинтичност”, обърна се кметът към организаторите и към участниците в конкурса. Стоилов се ангажира да съдейства Петото издание догодина да се проведе в музея „Баба Тонка” в Русе.