Хитът „Wannabe” на „Спайс гърлс” е най-запомнящата се песен
Хитът „Wannabe” на „Спайс гърлс” е най-запомнящата се песен / снимка: Guliver/Getty Images

Дебютният хит „Wannabe” на „Спайс гърлс” е най-запомнящата се песен в британската история, съобщи Би Би Си. Участниците в експеримента са разпознали „Wannabe” за 2,3 секунди, при средно пет секунди за други популярни песни.

На второ място е „Mambo No 5” на Лу Бега със средно време 2,48 секунди, а на трето „Eye of the Tiger” на „Сървайвър” с време от 2,62 секунди.

Учени от университета на Амстердам създадоха интерактивна игра в рамките на проект, търсещ какво прави музиката лесна за запомняне. В интернет експеримента им, подкрепен от Музея на науката и индустрията, са участвали над 12 000 души. Те е трябвало да разпознаят песен, избрана произволно от над 1000 откъса от хитове от 40-те години на миналия век до наши дни.

Ръководителят на екипа Ашли Бъргойн от университета на Амстердам обясни, че изучава музикалните познавателни способности - начина, по който мозъкът обработва музиката, и по-специално музиката и паметта и защо някои музикални парчета се запомнят толкова дълго.

Човек може да чуе нещо два-три пъти и след 10 години да го разпознае, а други песни нямат такъв ефект, макар да ги е слушал много повече. Учените искат да разберат и дали най-запомнящите се песни имат общи характеристики.

„Wannabe” на „Спайс гърлс” оглавява британската класация няколко седмици през 1996 г.