Телиш се побратими с румънска община
Телиш се побратими с румънска община / dariknews.archive

Началото на едно приятелство, поставено в края на миналата година, когато по Коледа в Телиш гостува Ансамбълът за народни песни и танци от румънското село Контещи, област Телеорман, получи своето градивно продължение.По покана на техните румънски приятели, визитата бе върната подобаващо и от 14 до 15 октомври самодейци от НЧ „Развитие 1897" участваха в Международен фестивал "Contesti - 2014". Българската група бе предвождана от кмета на село Телиш, Нели Дакова.

Румънският фестивал е един от най-емблематичните празници в област Телеорман. Той е посветен на храмовия празник на селището и тази година в него се включили над 3000 изпълнители. Самобитните народни традиции на нашата община бяха представени от женската и детска група за автентичен фолклор при читалището, както и от прочутите ни телишки коледари.

В чест на гостите от България, Кметството в Контещи организирало тържествена вечеря, с торта и размяна на сувенири за спомен. В присъствието на кмета на румънската община Пета Виорел, представители на администрацията и организаторите на фестивала, бе подписан и договор за културен обмен между Телиш и Контещи. С подписите на кметовете на двете селища бяха скрепени дългосрочните намерения за сътрудничество в областта на културата, спорта и младежките дейности.

От читалището информират, че любителите на румънски ритми ще бъдат приятно изненадани само след два месеца, когато на телишкия празник „Да пребъде Коледа" тук отново ще ни гостуват румънски фолклорни състави, а специално от Александрия - румънска коледарска група.Преди това обаче Кметството в Телиш стяга друг един голям празник - традиционният събор, който тази година ще се проведе на 8 и 9 ноември. И ако миналата година по това време в селото цареше тревожност, заради опитите за настаняване на сирийски бежанци в бившето ракетно поделение, сега за празника очакванията тук са единствено за добри вести.

Първата от тях е обявяването на техния съгражданин о.з. полк. Марин Шкодров за почетен гражданин на Телиш, а за всички жители и гости на събора - дар от Кметството - музикален концерт с гост изпълнител Райко Кирилов.