В КФН няма сигнали от ощетени клиенти на инвестиционния посредник КТБ
В КФН няма сигнали от ощетени клиенти на инвестиционния посредник КТБ / netinfo

В Комисията за финансов надзор няма сигнали от ощетени клиенти на инвестиционния посредник "КТБ" АД, съобщават от КФН.

Комисията осъществява надзор и носи отговорност за дейността на всички инвестиционни посредници, в това число и за "КТБ" АД, подчертават от КФН.

Финансовите инструменти на клиенти, които са били поверени на "КТБ" АД, в качеството й на инвестиционен посредник, са изцяло налични и клиентите могат да се разпореждат с тях, пише в съобщението по повод изказване на народния представител Георги Кадиев, направено в парламента днес. Те са защитени по закон и във всеки един момент на специалния надзор, клиентите на инвестиционния посредник "КТБ" АД са могли и могат да прехвърлят финансовите си инструменти при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в Централния депозитар.

Инвестиционните посредници изпълняват клиентски нареждания за покупка на ценни книжа и управление на портфейли по възлагане на клиента. Съгласно чл. 34 от Закона за пазарите на финансови инструменти инвестиционният посредник не отговаря пред кредиторите си с финансовите инструменти и паричните средства на своите клиенти.