Будители по-често са ставали политици, отколкото политици са се превръщали в будители
Будители по-често са ставали политици, отколкото политици са се превръщали в будители / снимка: БГНЕС

Будители по-често са ставали политици, отколкото политици са се превръщали в будители. Това каза Корнелия Нинова в декларация от името на „БСП лява България” по повод на 1 ноември - Деня на народните будители.

Длъжни сме да преклоним глава пред великите българи, да почетем тяхното дело им и да покажем уважение, не само днес, а с всекидневната си работа, отбеляза тя и напомни, че председатели на Народното събрание са били Антим I, Петко Каравелов, Захарий Стоянов. В по ново време тук заседаваха Валери Петров и Йордан Радичков. Имало е, и надявам се, ще има много други, каза тя.

На 1 ноември празнуваме деня на хората, които дори в най-трудни времена - през вековете на робство, насилие и народни страдания, не само не паднаха духом, но и намериха сила да поддържат духа на цял един народ. Това е денят на пазителите на българския език и самосъзнание, на духовните водачи, а не на политическите ръководители, посочи Нинова.

Трябва да си припомним, че Раковски, Каравелов, Ботев и Левски освен решителни хора на действието, са и хора на мисълта. Заветите на Левски не се изчерпват с неговото тефтерче, а се разкриват в думите му „вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, за да не ни се смеят хората в работите ни утре”. Защото думите на будителя могат да стигнат до народа само подплатени с личен пример, каза Нинова.

Будителите са българите, които подчиниха своя гений и талант на народното дело, които избраха да просвещават народа, да отварят очите и да разширяват кръгозора му, напомни тя и добави, че такива хора има и днес, но не са най-шумните, а са отдадени на професията си. Будители днес са тези, които не само роптаят срещу неграмотността и простащината, а се борят с нея.

Истинският будител, не заклеймява неукия и неграмотния, а се опитва да му помогне и да го образова.

„БСП лява България” ще се застъпва в подкрепа на общественото образование в държавните и общинските училища, на българската наука и култура, каза Нинова. Според нея е необходимо със законодателните си дейности парламентаристите да върнат култа към знанието и да не се изпада в плен на примитивното.