Обвиниха мъжа на Виргиния Здравкова за износ на антики
Обвиниха мъжа на Виргиния Здравкова за износ на антики / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу Димитър Здравков, сочен за един от ръководителите на международен канал за нелегален износ на антики в Западна Европа. Той бе задържан миналата година, заедно с неговия партньор Ангел Пеев, в момент на осъществяване на сделка.

Обвиненията срещу двамата са за придобиване на отчуждени културни ценности и за държане на повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По време на задържането им и при обиските бяха конфискувани над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакти, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Според антимафиотите от сектор „Трафик на ценности" Здравков и Пеев са основните дилъри на български антики зад граница. Двамата са част от група за незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими антични ценности. Нелегалната дейност се е извършвала основно в Мюнхен, Германия, където съпругата на Здравков, дизайнерката Виргиния Здравкова има свой магазин, с мениджър самият Здравков.

Според разследващите, каналът се ползва с политическа протекция от години. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати, без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност. Обвинението предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хиляди лева. Датата на делото все още не е определена.