Пловдивска поетеса брани честта си в съда, колега я обидил, че не е мома
Пловдивска поетеса брани честта си в съда, колега я обидил, че не е мома / снимка: sxc.hu
Пловдивска поетеса брани честта си в съда, колега я обидил, че не е мома
75941
Пловдивска поетеса брани честта си в съда, колега я обидил, че не е мома
  • Пловдивска поетеса брани честта си в съда, колега я обидил, че не е мома

Безпрецедентно дело за нанесена обида и морални щети продължава да тече в Пловдивския районен съд въпреки опитите на съдия Иван Калибацев да сдобри двама поети от местното литературно дружество „Младост”. Кавгата между 39- годишната Албена Хинкова и нейния съгражданин Николай Славов е от лятото на тази година, а повод за нея е изказването „Кажи, бе, моме! Макар че ти не си мома, но това няма значение!”. Въпреки опитите на поета да се извини за думите си Хинкова е твърдо решена да го осъди, а за целта е извадила и медицински документ, че е девствена.

След две извинения в съдебната зала 39-годишната поетеса продължава да е категорична, че доскорошният й колега по перо Николай Славов не е искрен и трябва да понесе отговорност за вулгарното си отношение към нея.

„Освен това, което се тиражира, има много други неща, които са описани най-подробно в тъжбата, но не желая да ги коментирам, тъй като са безкрайно вулгарни и цинични думи и телодвижения”, обясни поетесата пред Дарик. 

Хинкова не пожела да обясни с какви точно „телодвижения” и думи Николай Славов е накърнил достойнството й, но заяви, че той самият продължавал да я провокира при всяка следваща тяхна среща. Хинкова обясни още, че целта й не е била да получи медийна известност, нито да споделя информация за интимния си живот с широката аудитория.

Желанието и е било единствено да няма спекулации около твърдението, че не е мома. За целта поетесата, която беше една от активните протестиращи по време на антиправителствените демонстрации срещу кабинета „Орешарски” в Пловдив, е представила пред съда медицинска експертиза. Въпросният документ получава и поетът Николай Славов заедно с призовката си от съда.

„Когато ги получих видях, че има съдебно-медицинско удостоверение, и разчетох между другите медицински термини, че хименът бил цял, ненарушен”, заяви Славов. 

Освен всички нюанси на съдебния казус, който все още не е намерил решение, вниманието в районния съд прикова една от поддръжничките на Николай Славов, също член на литературното сдружение Милена Станчева, която се яви, облечена с народна носия.

„В интервю Хинкова заяви, че съвременната българка трябва да  бъде с морала на Гергана. Този морал изисква и съответното облекло. Не иронизирам Гергана, а просто иронизирам тази ретроградност, този архаизъм, към който ни призовават подобни призиви”, обясни тя.

Делото бе отложено за декември, когато ще бъдат разпитани свидетелите на размяната на реплики между Николай Славов и Албена Хинкова, довели до безпрецедентния процес. До тогава 39-годишната жена е твърдо решена да отстоява целомъдрието и девствеността си.