Пускат в експлоатация новата апаратура за онкоболни в Благоевград
Пускат в експлоатация новата апаратура за онкоболни в Благоевград / Добряна Христова, Дарик - Благоевград, архив

СБАЛО "Свети Мина" - Благоевград получи официално разрешение от Министерство на здравеопазването за въвеждане в експлоатация на новата апаратура - компютърен томограф и кобалтов апарат.

Първите пациенти, които ще бъдат лекувани с висококачествената техника са планирани за началото на следващата седмица. Онкоболницата е сключила и анекс към договора с НЗОК, което гарантира абсолютно безплатно лечение на здравноосигурените лица. Новите съоръжения, които са сред най-модерните в България, бяха официално представени през септември.

За откриването на обновеното лечебно заведение, тогава, в Благоевград пристигна и заместник-министърът на регионалното развитие д-р Йорданка Чобанова. В рамките на дейностите по оптимизиране на болницата са ремонтирани и 1235,36 кв.м. Осигурена е достъпна среда за пациентите, повишено е качеството на болничната среда, която е лишена от рискове.

Сградата включва онкологичен и лъчетерапевтичен център, в който се извършват всички видове лечение на пациенти с онкологични и някои неонкологични заболявания. СБАЛО "Свети Мина" е уникално и единствено по рода си болнично заведение в региона и към него се насочват пациенти и от цялата страна.

В модернизирането СБАЛО са вложени близо 7 млн. лева. Подобрената здравна инфраструктура е за нуждите на над 8000 пациенти в областта.