Царицата на чардаша отново на великотърновска сцена
Царицата на чардаша отново на великотърновска сцена / netinfo

Най-обичаната оперета в света отново излиза на великотърновска сцена. Популярната оперета „Царицата на чардаша“ на унгарския композитор Имре Калман е новото премиерно заглавие на Музикално- драматичен театър „Константин Кисимов“. Режисьор на постановката е директорът на Държавната опера в Стара Загора - Петко Бонев, диригент е Атанас Варадинов. Премиерата е на 3 ноември (понеделник) от 19,00 часа.

На фона на унгарски народни песни, валсове и любовни дуети публиката ще се наслади на ефектните танци, допълващи действието, дело на хореографа Антоанета Алексиева. Сценографията е на Лидия Къркеланова.

Казват, че няма минута, през която някъде по света да не звучи мелодия на родения преди 132 години Имре Калман, било на сцената, по телевизията, по радиото или на концерт. Най-често изпълнявана без съмнение е музиката от „Царицата на чардаша“, оперетата, с която унгарецът си отрежда място сред водещите композитори през своята епоха.
Историята на безнадежданата любов между граф Едвин и вариететната звезда Силва и семейното неодобрение за връзката между младите вълнува европейската публика от 1915 г., когато е премиерата на оперетата във Виена.

Родителите на графа правят всичко възможно, за да осуетят брака на сина им. Неговата майка – Цилика – е твърдо против връзката му с една вариететна певица. Самата тя също е била такава преди години, но го пази в строга тайна. Тя организира и годеж на Едвин със своята племенница – Графиня Анастасия (Щаси). Как завършва тази история търновската публика може да види на 3 и 11 ноември от 19:00 ч.
Билети се продават на касите на МДТ „Константин Кисимов“.