Бюджетната комисия прие решение за КТБ
Бюджетната комисия прие решение за КТБ / снимка: БГНЕС
Бюджетната комисия прие решение за КТБ
75911
Бюджетната комисия прие решение за КТБ
  • Бюджетната комисия прие решение за КТБ

Временната комисия по бюджет и финанси прие в края на днешното си заседание решение от четири точки, което предвижда БНБ  да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чиито собствен капитал е станал отрицателен. Това трябва да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември.

Решението бе прието с мнозинство, но без гласовете на БСП.

Решението предвижда още Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити според европейското право, гласи втора точка от решението, заяви Менда Стоянова.

До 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, предвижда точка трета от решението.

Последната, четвърта, точка от решението гласи: „С цел по-ефективна защита на вложителите препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица, гласи решението".

Срещу една от записаните в решението на Комисията точки остро се възпротиви шефът на БНБ Иван Искров: „Първа, втора, четвърта - ще го мислим по някакъв начин, но мислите ли, че ако Централната банка можеше да извади пари да оздрави банката... Това, което имате предвид вероятно - автоматизмът, че отнема лиценза, всъщност не сте го изписали. Вие пишете нещо съвсем различно в точка трета. БНБ по някакъв начин да извади пари и да оздрави банките. Ако ние можехме да го направим това нещо, да сме го направили още през юли. Нямаше да чакаме да се стигне дотук. Никоя Централна банка в ЕС, повярвайте ми, това противоречи на всички закони в ЕС, не свърши това нещо. Навсякъде парите бяха дадени от държавния бюджет. Как така Централната банка да напечата пари - 4 млрд", възмути се Искров.

В отговор Менда Стоянова заяви, че никой „не иска банката да вади пари, да печата или нещо друго, за да ги слага".