Областният съвет за развитие прие Регионалната схема за пространствено развитие
Областният съвет за развитие прие Регионалната схема за пространствено развитие / obl.admin

Областният управител арх. Бойко Балтаков в качеството му на председател на Областния съвет за развитие, откри и ръководи заседание, което се проведе на 29 октомври. Първа точка беше приемането на Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен по проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България", финасиран по програма «Трасгранично сътрудничество Румъния -България, 2007-2013 и е разработена от ДЗЗД „Геоконсепт", след проведена обществена поръчка.

Схемата е била обект на две обществени обсъждания, като е представена аналитичната и стратегическата част. След направената презентация от представителя на "Геоконсепт", Областният съвет прие Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен.

Областния съвет за развитие подкрепи инициативата на Общински съвет Плевен за поставянето на мемориални плочи и възстановяването паметника на полковник Каварналиев в района на Дойран и изграждането на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия пред Регионалния исторически музей-Плевен. Във връзка с реализацията и, в едномесечен срок кметовете на общините от Плевенска област ще извършат проучване и представят на Областния управител информация за бивши жители на общините, взели участие в Първата световна война в състава на Девета Плевенска пехотна дивизия, за съществуващите паметници на загинали и друга информация, свързана с подвига на войските през Първата световна война.

Членовете на Областният съвет за развитие подкрепиха предложението на Областния управител-Плевен: Щабът на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (СИБРИГ/SEEBRIG), да бъде разположен в базата на бившата Школа за запасни офицери -Плевен, за следващия период и възлага на Областния управител да изготви предложение до Президента, Министър-председателя и Министъра на отбраната на Република България.

По време на заседанието бяха представени резултати от Проект URMA 1117R4 „Градско-селски партньорства в метрополните зони" по програма ИНТЕРРЕГ IVC-среща на заинтересованите страни. Проектът URMA обхваща 9 партньора от България, Германия, Италия, Холандия, Полша и Финландия, с обща цел-насърчаване на развитието на партньорствата между градските и селските райони, като средство за увеличаване на потенциала за иновации.