Изследване на образователната мобилност на 550 домакинства
Изследване на образователната мобилност на 550 домакинства / Sofia Photo Agency, архив

Образователната мобилност на 550 домакинства от Сливенска област ще бъде изследвана от Терититориалното статистическо бюро. Проучването ще продължи до 28 ноември в цялата страна.

Целта е да се съберат данни през 2014 г. за младежката образователна мобилност чрез изследване на домакинствата. Изследването в областта  ще обхване  5 града - Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица и Шивачево, както и селата Тополчане,Самуилово, Бяла, Гавраилово, Новачево, Глуфишево, Глушник, Баня, Караново, Дядово, Ябланово, Градец, Тича, Малко село и Бяла паланка.

В област Сливен изследването на образователната мобилност ще се осъществи от анкетьори, които са служители на Териториално статистическо бюро - Сливен. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. По време на наблюдението специалистите от ТСБ ще използват въпросник, хармонизиран с всички статистически институции в европейските държави, който ще осигури международна съпоставимост на получените резултати за страните от Европейския съюз.

Обект на наблюдение са всички членове на включените в извадката домакинства на възраст от 18 до 34 навършени години, като с тях ще се осъществят персонални интервюта. В областта изследването на образователната мобилност се осъществява от анкетьори, които са служители на ТСБ, които ще се легитимират със своите служебни карти при посещенията си в домакинствата.

Образователната мобилност се определя като физическо преминаване на националните граници между страна на произход и страна на дестинация с цел последващо участие в дейности, свързани с образованието на отделното лице - придобиване на цялостно образователно ниво (дипломна мобилност) или участие в обучение за определен период от време (кредитна мобилност).