Връчват званието Следовник на народните будители
Връчват званието Следовник на народните будители / netinfo

По традиция на 31 октомври, в навечерието на Деня на народните будители, сдружението „Мемориал на духовността“ обявява номинираните за званието „Следовник на народните будители“ и връчва знака на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността .

Събитието се осъществява с подкрепата на Народна библиотека „Иван Вазов“, Общински читалищен съвет, и други обществени организации.

Миналата година, носител на приза „Следовник на народните будители“ бе историкът Стефан Шивачев, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. Той бе отличен за значимия принос в краеведските проучвания, популяризирането на Пловдив и пловдивския край, и за утвърждаването  на регионален исторически музей, като значим културен институт с  местно и национално значение.

Носители на титлата през годините са личности като професор Радка Колева, журналистите Георги Райчевски, Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев, Анастас Маринкев, просветните дейци Божана Апостолова, професор Огнян Сапарев, доцент Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова.

Тържеството по случай Деня на будителите и церемонията по обявяване на новия носител на званието „Следовник на народните будители“, ще се състои в заседателната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ на 31 октомври, от 17.30 часа.