Борисов: Ще направим правителство на малцинството
Борисов: Ще направим правителство на малцинството / снимка: БГНЕС
Борисов: Ще направим правителство на малцинството
75855
Борисов: Ще направим правителство на малцинството
Бойко Борисов и Меглена Кунева
  • Борисов: Ще направим правителство на малцинството
  • Бойко Борисов и Меглена Кунева

Коалиционно споразумение с Реформаторския блок, правителство на малцинството, вероятно с премиер Бойко Борисов, и подкрепа от другите партии по конкретни теми с времеви хоризонт - пълен четиригодишен мандат. Това е очертаващият се вариант, огласен от Бойко Борисов след двучасовата лидерска среща в Народното събрание. На срещата днес не дойде единствено лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

След срещата стана ясно, че всички останали лидери са се обединили, че варианти има няколко, но на този етап трябва да се говори само за един вариант, а той е пълен четиригодишен мандат на бъдещото правителство и не трябва да се говори изначално за по-кратък мандат.

Ако се направи правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок по различни отделни теми, кабинетът ще може да разчита на подкрепа на други партии, в зависимост от тематаи от самото предложение, стана ясно още от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му, ако той бъде избран за министър-председател, всеки вторник ще представя на лидерска среща предложения за дневния ред, като по този начин очаква да има по-голяма подкрепа за действията на правителството и да разчита по различни теми, каквато заявка направиха веднага след срещата, на подкрепа, макар и правителството да бъде изначално на малцинството.

„Относно вариантите за времетраенето на правителството, всички сме на мнение, че то трябва да бъде в конституционното си разписано време - четиригодишен период. От проведените разговори и позиции за мен стана ясно, че единствената възможно формула да се създаде и съответно би била подкрепена и от колегите, е ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок. Правителството на малцинството по отделни теми ще ползва плаващо мнозинство", подчерта Борисов.

Идеята след тази среща е до петък Реформаторският блок да вземе окончателно решение дали ще подпише коалиционното споразумение, а след това самото коалиционно споразумение да бъзе изпратено до всички лидери на останалите политически сили, за да го обсъдят, прегледат и да дадат свои предложение за програма за управление.

„Всички категорично подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата, тъй като още утре има да се решат жизнено важни решения. БСП са категорични, че остават в опозиция, но в режим на диалог и ако могат да посъветват също. В рамките до петък, ако Реформаторският блок вземе това решение да подпишем коалиционно споразумение с програма към него, поехме ангажимента да го изпратим на лидерите на политическите партии и съответно да знаем по кои теми можем да ползваме различното мнозинство", допълни още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От своя страна Меглена Кунева обясни, че това, около което на срещата са се обединили, е, че волята на избирателите е била да се даде шанс на дясно-центристки партии за създаване на правителство и посочи като неотложни от първостепенно значение проблеми, които трябва да бъдат решени - КТБ и актуализацията на бюджета.

„Това, което казаха лидерите на всички политически партии, включително и Михаил Миков, е, че волята на българските избиратели е да се даде шанс и възможност на дясно-центристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок. Точно това е логиката, върху която стъпиха заключенията на всички участващи в тези преговори", каза Кунева.

Това бяха изявления и нямаше възможност да се задават въпроси, а в кулоарите на парламента единствено съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов коментира ситуацията.

Патриотичният фронт беше един от вариантите за трети партньор в едно бъдещо правителство. Симеонов каза, че не вижда драма в създалата се ситуация и, че те продължават да са на същата позиция от последните дни - могат да дадат свои експерти, ако им бъдат поискани в бъдещия кабинет, но политически фигури няма да участват в кабинета.

Валери Симеонов допълни още, че на 95% е сигурен, че коалицията му ще подкрепи бъдещия кабинет и се надяват повече от предложенията им да заложат в програма за управление, която да подкрепят чрез действията на правителството.