IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена
IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена / Дарик Добрич
Оперният елит си спомня за българската прима Нели Божкова
75834
Оперният елит си спомня за българската прима Нели Божкова
IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена
  • Оперният елит си спомня за българската прима Нели Божкова
  • IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена

Отбелязването на 10-годишнината от смъртта на оперната легенда Нели Божкова събра във виенската Къща на музиката приятели, колеги и ученици на голямата певица, представители на музикалния и бизнес елит на австрийската столица. Концертът In Memoriam на родената в Добрич камерзенгерин на Виенската държавна опера Нели Божкова бе организиран с моралната и спонсорска подкрепа на много близки приятели и почитатели на таланта на оперната прима. Събитието се състоя на 25 октомври под патронажа на посланика на България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова и със съдействието на фондация „Дарик” и изпълнителния директор и собственик на Дарик радио Радосвет Радев. Почетни гости на проявата бяха кметът на Добрич Детелина Николова и зам.-кметът Камелия Койчева.

IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена
netinfo

/отляво-надясно Надя Кръстева, Красимира Стоянова, Симина Ивън/

В концерта участваха световно известните оперни звезди Красимира Стоянова – камерзенгерин на Виенската опера, Надя Кръстева и Симина Ивън, пианистките Елена Герчева и Мария Принц, флейтистът Борис Липов, Валентин Енчев – певец в операта в Марибор, Словения. Всички те – колеги и близки приятели на Нели Божкова, сътвориха в нейна памет една незабравима вечер с произведенията на Верди, Пучини, Рахманинов, Чайковски, Черкин. Музикалният спектакълът бе разчупен от въображаем диалог с незабравимата певица, превъплътен от актьори. Прозвучаха и записи на емблематични арии на Нели Божкова.

„Споменът, който е оставила голямата Нели Божкова, продължава да бъде жив сред нейните почитатели и приятели. Фактът, че тази инициатива се роди в кръга на нейните колеги, означава колко много те са я уважавали, ценели и обичали. Разбира се, за тези от нас, които не са могли да я слушат на живо, е огромно вълнение да съпреживеем нейното изкуство, нейната личност, нейната следа, която е оставила тук, сред българската общност във Виена. Изпитах възхищение пред един огромен талант и пред една изключителна чувствителност”, заяви пред Дарик посланик Шекерлетова.

На събитието бе изказана специална благодарност на фондация „Дарик” и нейния основател Радосвет Радев, като бе отбелязяна и 20-годишнината от основаването на Дарик радио Добрич.

„Нели Божкова, която е истинска легенда във Виена, в целия си живот никога не е пропускала да каже, че е родом от Добрич. Това събитие е нещо, което специално за мен даде чудесен шанс да се покаже изключителната връзка между Дарик, град Добрич и света на изящното изкуство, каквото е оперната музика. При поканата фондация „Дарик” да бъде един от съорганизаторите, аз не се колебах и смятам, че е много силна и подчертана връзката между 20-годишнината на Дарик, Добрич и този изключителен културен факт от живота на Виена. Още повече, че пиететът на публиката в Добрич към класическата музика е нещо, което не може да се каже за голяма част от областните градове в България”, подчерта Радосвет Радев.

IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена
netinfo

/Елена Герчева и Валентин Енчев/

Изключително развълнуван, роденият в Добрич Валентин Енчев сподели, че с Нели Божкова се познават от деца. „Имахме контакти и в академията в София, във Виена също, тя беше един голям човек, голям артист, в същото време много скромен. Нели беше невероятна, разкошна певица и артист, липсва ми!”, бяха думите на Валентин Енчев.

Мария Принц, която добричлии познават от изявите й с добричкия камерен оркестър, заяви: „Това е много специална вечер, всички сме в изключително емоционално състояние. Нели Божкова беше наша много близка приятелка, човек, когото обичахме и уважавахме. Тя беше изключителен човек – земен, скромен, естествен, интелигентен и чувствителен. Нели беше прекрасен приятел, винаги готова да помогне, невероятен артист и музикант, човек дълбоко емоционален, проникващ наистина до ядрото на всичко, с което се занимаваше. Това е една от личностите, с които съм се срещнала в моя живот, която се запомня и откроява сред многото талантливи хора”.

Пианистката Елена Герчева – също родена в Добрич, казва, че Нели Божкова е била най-добрата й и незаменима приятелка. „Тя можеше да мине през всякаква драма и да запази борческия си дух, беше душата на Виенската опера. Имахме изключително силно приятелство – до последния й ден”, споделя Герчева.

Нели Божкова е родена на 25 май 1947 година в Добрич. Учила е в детската музикална школа, в класа по пиано на Надежда Анкова и е пяла в детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров. Завършва образованието си в Софийската консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година дебютира на сцената на Софийската опера. Била е солистка в „Комише опер“ в Берлин и в Бременската опера. През 1990 година започва кариерата й във Виенската държавна опера, а през 1998 година високо ценените й качества й донасят титлата “Камерзенгерин”.

Нели Божкова работи с режисьори, диригенти и певци от най-висок ранг. Участва в повече от 450 спектакъла и изпява над 40 партии от любимите й опери - “Кармен”, “Вълшебната флейта”, “Трубадур”, “Саломе”, “Мадам Бътърфлай”, “Бал с маски”, “Фигаро”. В елитния състав на 10 премиери Нели Божкова партнира на Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Томас Хемпсън, Неил Шиков, Криста Лудвиг, Николай Гяуров.

Нели Божкова си отиде от този свят след дълго боледуване на 5 март 2004 година.

В прикачения файл ще чуете повече за атмосферата по време на събитието с гласовете на посланик Шекерлетова, Радосвет Радев, Мария Принц, Валентин Енчев и Елена Герчева:

IN MEMORIAM на Нели Божкова във Виена
netinfo