Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата
Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата
75827
Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата
  • Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата

Имаме три варианта. Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред новоизбраните депутати.

Първият вариант е кабинет с краткосрочен мандат и избори 2 в 1 догодина на местния вот. Това обаче щяло да е нестабилно чисто времево правителство, защото в тази тежка ситуация, при такъв срок нямало достатъчно време да сработи държавната администрация. В него могат да влизат Реформаторския блок, Патриотичният фронт с подкрепата си за програма, и другите партии, с които при двата кръга преговори (без „Атака”) са били намерени повече допирни точки, отколкото различия. Готов съм да оглавя такова правителство, декларира Борисов.

Втората опция, лансирана от Борисов, е Министерски съвет с двугодишен период и вот, отново 2 в 1, но съвпадащ с президентските избори. Третото предложение е за правителство без срок, т.е. хоризонтът е за четири години по принцип.

Борисов отново подчерта, че ще покани председателите на парламентарните групи на лидерска среща тази седмица, за да се вземе общо решение към кой от трите варианта да се върви. Вариантите са били обсъдени днес на националната среща в НДК, преди началото на първото пленарно заседание на новото Народно събрание, в което участва активът на ГЕРБ, лидерът на партията, преговорният екип.

Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта, да нося пълната отговорност, подчерта лидерът на ГЕРБ, макар и да е ясно, по думите му, че може да е пагубно за партията, но по-пагубни ще са избори през януари.

Борисов оставал обаче на мнението, че, ако политическите лидери участват в управлението, то ще бъде по-стабилно и това щял да повтори на евентуалната среща между тях. Той уточни все пак, че е право на всеки от председателите да реши как да постъпи.

Борисов обяви също, че е готов дори да приеме предложението на Реформаторския блок да не е премиер, но не гарантирал в този случай дали ще може да контролира министрите от ГЕРБ. Готов съм на диалог в името на държавата, на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност, подчерта той и поиска политическите сили да не натоварват повече президентската институция с тяхната работа. По думите му избори през зимата може да подредят дори по-лошо конфигурацията в парламента. Борисов припомни, че народът е дал на партиите друга задача - да потърсят не това, което ги разделя, а това, което би могло да ги обедини да свършат някаква работа.

Страх ме е, каза в заключение лидерът на ГЕРБ, че всяко нещо повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир, благодаря на всички, които участваха в консултациите - беше, според мен, добре прието и от обществото, че в Народното събрание са хора, готови да жертват себе си, партиите в името на това, за което са ни пратили. Има тънки игрички и планове, няма да се вкарвам в тази игра, допълни той.

От парламентарната трибуна той декларира,че няма да се кандидатира за държавен глава. Президентските избори не влизат в моите планове, моля да не се спекулира с това, категоричен бе той в обръщението си към 43-то Народно събрание от името на парламентарната група на ГЕРБ.

Бойко Борисов е готов на диалог в името на държавата
netinfo