Коя е Цецка Цачева?
Коя е Цецка Цачева? / БГНЕС

Цецка Цачева е родена на 24 май 1958 г. в сeло Драгана, община Угърчин, област Ловеч.

Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

В края на 90-те години става юристконсулт на община Плевен.

На изборите през 2007 година е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ и остава трета в надпреварата. Става общински съветник от партията в община Плевен, чийто ръководител е за района.

На изборите през 2009 година печели убедително мажоритарния вот пред кандидата на левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков.

След вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я номинира за председател на 41-вото Народно събрание с мотива, че е спечелила убедителна изборна победа в Плевенско и че самият той работи по-лесно с жени.

На 14 юли 2009 година с голямо одобрение от страна на депутатите Цецка Цачева става първата жена председател на Народното събрание, като остава на поста до март 2013 година.

На предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2013 година Цачева става депутат от Плевенски избиритален район и член на комисиите по енергетика и по правни въпроси, а освен това участва във временните комисии за изработване на проект и за обсъждане и приемане на избирителния кодекс.

Преди конституирането на 43-тото Народно събрание от ГЕРБ обявиха, че Цачева е тяхната кандидатура за парламентарен шеф. Народните представители избраха Цецка Цачева за председател на Народното събрание на 27 октомври 2014 година.