Женска папрат си отглежда дистанционно мъжки харем
Женска папрат си отглежда дистанционно мъжки харем / Thinkstock/Getty Images

Женската японска пълзящата папрат е кралицата на матриархата. Тя е способна да промени пола на младите себеподобни издънки от разстояние, като ги превръща в мъжки харем и така има по-голям избор за продължаването на рода, констатира най-ново изследване, публикувано в сайта Phys.org.

Магията на тези властни растения се упражнява благодарение на един специфичен феромон, наречен гиберелин. Когато този вид папрат узрее, той започва да изпуска хормона в околната среда. Той се разпространява чрез почвата и повлиява на всички по-млади издънки, намиращи се в близост. Когато те усвоят веществото чрез корените си, постепенно променят пола си в мъжки. Така женските екземпляри имат по-голям избор и по-голям шанс да се възпроизведат.

Откритието било направено от съвместен екип от университетите в Токио и Нагоя. Учените припомнят, че повечето цъфтящи растения са едновременно и мъжки и женски. Но пълзящата папрат прави изключение, като отделните екземпляри са с ясно разграничени полове. Изучавайки тази особеност на вида специалистите се натъкнали на дистанционното отглеждане на мъжки "хареми".

Пълзящите папрати са женски по рождение. Но когато развият половата си система, те започват да излъчват феромона, което им гарантира "галантно обкръжение" - всички околни недоразвити издънки се превръщат в мъжки.

Източник: БТА