Зимата си намери верни помощници
Зимата си намери верни помощници / DarikNews.bg

Има една българска поговорка "Кой каквото прави, на себе си го прави". Манталитетът "на мен да ми е добре, пък другите...", мисля, че повечето хора знаят продължението, само допълва някои специфики, благодарение на които сами си затрудняваме живота.

Зимата си намери верни помощници
netinfo

Зимата ни връхлетя в края на октомври и то доста категорично. Властите в Габрово и Севлиево бяха принудени да обявят бедствено положение. Въпреки че, цялата налична техника бе вкарана в действие, снегът ни блокира. Спешните телефони прегряваха, част от недоволното население се опита да натиска администрацията чрез медиите. Все пак днес започна да се забелязва, че едва ли някой от отговорните за справяне с положението фактори е стоял със скръстени ръце, докато хората се чувстват откъснати от света. Централните пътни артерии са разчистени, част от не толкова централните, също. Усилията продължават.

Усилията на зимата също - макар и да не е мокър, снегът продължава да вали. Не малко хора решиха да се включат в почистването. Всеки по своя си начин.

Зимата си намери верни помощници
netinfo

Мъж на сериозна възраст бе грабнал греблото и разчистваше днес следобед пред гараж в средата на ул. "Ангел Кънчев" в Габрово. Вероятността това да е негова собственост е голяма, тъй като човекът влагаше голямо усилия, за да преведе в приличен вид касаещото го пространство. И мяташе сняг по пътното платно. На въпроса няма ли да затрудни движението, като трупа сняг след като снегоринът е изчистил до асфалт, той отговори, че колите щели да минат отгоре. Пък и снегоринът щял да дойде пак, това му била работата - да чисти.

Нямало да трупа около входа на блока, нито да си даде труда да хвърля снега на места, където няма да затруднява колите и съседите.

Излиза, че на един снегорин ще му се наложи да минава няколко пъти през един участък . Да чисти веднъж заради природата, след това заради действията на хора, които на сериозна възраст се държат несериозно.

Зимата си намери верни помощници
netinfo

Всъщност след тези въпроси той започна още по-яростно да мята по пътното платно и очевидно вложи усилие снегът от нито едно загребване да не отиде на халос, извън пространството, по което могат да минават автомобили. И снегорини.

Кой ли плаща за тяхната работа? Май пак ние, а?