След първия сняг: Обстановката в страната постепенно се нормализира
След първия сняг: Обстановката в страната постепенно се нормализира / снимка: Dariknews.bg

Падналият първи сняг предизвика затруднения в движението на моторни превозни средства по основни пътни артерии и прекъсна електрозахранването на много места. Много хора бяха блокирани, а близо 40 000 домакинства в цялата страна останаха без ток.

Все още обстановката в страната е усложнена на места, но постепенно започва да се нормализира.

Движението по автомагистралите в страната се извършва без ограничения, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Затворени за движение са проходите "Златишки", "Върбишки", "Троянски", "Дюлински" и "Шипка".

Продължава разчистването във Великотърносвско

Все още няма ток в четири села в Еленския балкан и в десетки населени места в община В. Търново.

Продължава разчистването на падналите по улиците дървета и клони във Великотърносвско. Получени са били и два сигнала за блокирани хора в района на Килифаревски манастир и село Въглевци, на които е реагирано своевеременно от спасителните екипи и към момента няма блокирани и бедстващи хора в общината. Оперативният щаб, сформиран от кмета на В. Търново Даниел Панов, продължава огледите по проблемните участъци в града и населените места. Силните ветрове, придружени с мокър сняг през изминалия ден, предизвикаха многобройни повреди по електропреносната мрежа в Североизточна България. Най-големи поражения снегът нанесе в областите Габрово и Велико Търново.

Спасителните екипи на пожарната служба са отстранили десетки опасни дървета и клони, свлечени при обилния снеговалеж във Великотърновска област. Спасителите са реагирали общо на 68 сигнала за повалени дървета и аварирали автомобили на територията на цялата област. Най-много са случаите в общините Велико Търново и Горна Оряховица.

Ловешка област

В Ловешка област най-много сняг е паднал в Априлци през последното денонощие. Натрупаната снежна покривка там е 45 см. В Троян дебелината й е 43 см, а в Ловеч са измерени 30 см. На места по високите части на областта снегът е над половин метър, съобщиха от хидрометеорологичната станция. Обстановката в региона остава усложнена. Около 50 населени места в областта продължават да са без ток заради прекъснати електропроводи от обилния и мокър сняг, казаха от електроразпределителното дружество. Най-тежка е обстановката в общините Ловеч и Троян, където по-голямата част от селата са без електрозахранване. Без ток са и населени места в общините Угърчин и Тетевен. Екипите на дружеството продължават да отстраняват авариите, при които вчера бяха прекъснати 20 високоволтови електропроводи. Част от тях вече са възстановени.

Проходът Троян - Кърнаре и пътят Шипково - Рибарица са затворени за движение за всички моторни превозни средства. От Областното пътно управление съобщиха, че главният път София - Варна, където вчера имаше задръствания заради закъсали автомобили е почистен и опесъчен. В момента се обработват и почистват от снега и падналите дървета и клони по второкласните и третокласните пътища в областта. Няма затворени участъци, но движението все още е затруднено.

Повечето от междуградските автобуси тази сутрин не са тръгнали по разписание от Ловеч, съобщиха от автогарата в града. Областния управител на Ловеч Милко Недялков каза, че няма пострадали и бедстващи хора, но има много увредени сгради и автомобили от счупените клони и паднали дървета. Той допълни, че сигналите за паднали дървета продължават, като в разчистването са се включили и служители от горските стопанства в засегнатите райони. От областната дирекция на МВР съобщиха, че на територията на областта няма тежки пътно-транспортни произшествия.

Временни прекъсвания на тока има в Силистренско

Временни прекъсвания на електрозахранването има в някои селища на Алфатарската, Дуловскта и Ситовската общини на Силистренска област, съобщиха от Областната администрация. Няма заснежени и заледени пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. Най-дебела е снежната покривка в Главинишката община - 7 сантиметра.

С техника разбиват снега за Беклемето

Екипи на областно пътно управление със снегопочистваща техника продължават работа по отблокирането на заседналите в огромните преспи в прохода Беклемето автомобили, съобщи за Дарик областният управител Розалин Петков.

Пътниците от десетина автомобила закъсаха вчера в прохода, поради снежни преспи и счупени клони, затрупали по пътното платно.

Паднали дървета блокираха пътя Търговище-Разград

На пътя Търговище-Разград, в близост до разклона за село Островче, има паднали дървета, които не позволяват движението на моторни превозни средства. Това съобщи дежурният в областното пътно управление в Търговище. Според него, в момента районът се обхожда от служители и се разчиства.

Подобни проблеми е имало и на пътя Омуртаг-Котел, съобщиха от местната администрация. Пътят е бил прочистен от многото паднали клони и цели дървета, причинено от мокрия сняг.

В момента над цялата Търговищка област вали мокър сняг. Образувалата се снежна покривка е между 6 и 8 см.