Отложиха делото за Куршум джамия в Карлово
Отложиха делото за Куршум джамия в Карлово / снимка: Dariknews.bg, архив

Апелативният съд в София отложи за 6 февруари 2015 г. делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България. Делото трябва да реши и казуса с Куршум джамия в Карлово.

Причината за отлагането е поискана от защитата на Мюсюлманското изповедание справка от Дирекцията по вероизповедания дали другата страна по делото - Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание в България, е вписано в регистъра.

„Това е трето отлагане на делото, явно не е лесно съдът да вземе решение. От калпав закон трудно се вземат правилни от юридическа гледна точка решения", коментира пред Дарик председателят на Общинския съвет на Карлово Стойо Карагенски.

Докато течеше делото, стотици жители на Карлово се включиха в мирен протест пред Съдебната палата. Те искаха Куршум джамия и другите, поискани от мюфтийството, имоти да останат паметници на културата. Хората развяха българския флаг и знамето на Карлово и издигнаха транспаранти с цитат от програмата на БРЦК: „Ние не желаем чуждото, т.е. онова, щото не е наше; но не желаем да дадем и другиму своето." Други носеха плакати: "Уважаеми съдии, пазете историята на Родината си!" и "Пазим историята си! Пазим България!"

Към протеста, организиран от карловци, се присъединиха и жители на Кюстендил, които също искаха вакъфските имоти да останат държавни и протестираха против избирането на Александър Методиев - бат` Сали за депутат от областта.

На протеста пред Съдебната палата в София присъстваха и кметовете на Карлово д-р Емил Кабаиванов и на Кюстендил Петър Паунов.

Други новини от Пловдив