Обстановката в Габрово след валежите от 23 октомври
Обстановката в Габрово след валежите от 23 октомври / Община Габрово

Обстановката на територията на община Габрово след падналите валежи на 23 октомври 2014 г. е нормална. В продължение на 15 часа през вчерашния ден валя без прекъсване дъжд. Общото количество на валежите в централната градска част, измерено от общинската метеорологична станция, е 46 л/м2. Особено интензивен беше дъждът в планинската част на общината.

Количеството на валежите, паднали във водозборния район на язовир „Христо Смирненски“, е 114.60 л/м2. Това доведе до повишаване обема на язовира с 4 021 000 м3. Наличната водна маса в язовира възлиза на 20 741 000 м3.

Нивото на всички реки и дерета на територията на общината рязко се повиши, като реките Паничарка, Козещица, Янтра и Синкевица в отделни участъци излязоха от леглата си. Натрупаха се големи количества наноси от клони, растителност, камъни, чакъл и други. В момента екипи на общинско предприятие „Благоустрояване“ извършват почистване на засегнатите места, дъждоприемни шахти и водостоци. Разчистват се участъци от бул. „Трети март“, районът на КАТ, улиците „Самара“, „Николаевска“, „Неофит Рилски“, местността Градище.

Обстановката в Габрово след валежите от 23 октомври
netinfo

Във вътрешността на с. Стоевци е разрушено едно мостово съоръжение и е прекъсната улица. Дъждът нанесе поражения на пътната инфраструктурата в районите на селата Враниловци, Новаковци, Гъбене, Дебел дял, Бойновци, Трънито, както и в отделни участъци от градската пътна мрежа.

село ВРАНИЛОВЦИ

Обстановката в Габрово след валежите от 23 октомври
netinfo

Аварийно-спасителните екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 12 сигнала за произшествия на територията на община Габрово. Получените съобщения са били основно свързани с разчистване на паднали дървета, отводняване и разчистване на пътни платна, мазета на къщи, цехово помещение до бул. „Трети март“, гаражно помещение на ул. „Самара“. Оказано е съдействие на трудноподвижен човек на ул. „Никола Войновски“, както и на хора в района на ул. „Индустриална“.

На територията на общината няма потребители, лишени от електрозахранване. Автобусите на Общински пътнически транспорт изпълняват в график всички линии от градската и междуградската мрежа съобразно действащата транспортна схема.

В ранните часове на днешния ден комисии от Община Габрово извършват огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация за неотложни аварийни дейности.

Обстановката в Габрово след валежите от 23 октомври
netinfo

Всички невъзстановени с асфалтова смес настилки в рамките на проекта за воден цикъл и проекта за градска среда ще бъдат периодично насипвани с инертни материали. Поради нетрайния характер на този тип настилки, тези дейности ще бъдат извършвани до пълното възстановяване на настилките с асфалт.

В района на с. Гръблевци, където се извършват строително-монтажни работи по изграждане на новата система за регионално депо за битови отпадъци, въпреки падналите обилни валежи, ситуацията е овладяна и няма тревожни поражения. Ден преди падналия дъжд е завършен най-големият подобект – клетката за депониране. Същата е покрита с изолация и дъждовете не са нанесли щети. Към момента строителните работи се извършват съобразно заложените графици.