ООН днес отбелязва 69-ата си годишнина в присъствието на редица звезди
ООН днес отбелязва 69-ата си годишнина в присъствието на редица звезди / снимка: Guliver/Getty Images

ООН днес отбелязва в Ню Йорк 69-ата си годишнина в присъствието на редица звезди, включително с концерт на Стинг и пианиста Ланг Ланг, а водещ на събитието ще е актьорът Алек Болдуин, предаде АФП.

Сред присъстващите ще са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и председателят на Общото събрание - угандиецът Сам Кутеса.

Много звезди вече защитават каузи на ООН - от борбата с вируса на ебола до борбата със забавеното развитие, в която участва известният индийски продуцент Амир Хан.

Преди две седмици британската футболна звезда Дейвид Бекъм се появи във видеоматериал на УНИЦЕФ, за да насърчи заразените с ебола жители на Сиера Леоне да потърсят медицинска помощ, но и за да набере дарения.

Най-големият рекламен удар на ООН бе на срещата на върха за климатичните промени миналия месец, когато американският актьор Леонардо Ди Каприо призова да се спаси планетата. Видеоматериалът на речта е бил гледан от над 1,5 милион души, което е рекорд за ООН, а актьорът е туитвал за срещата на върха за 11,3 милиона абонати. За сравнение, Twitter акаунтът на ООН има само 3,3 милиона абонати.

Американската актриса Анджелина Джоли е сред най-ангажираните с ООН звезди. През 2001 г. тя бе посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, а през 2012 г. бе специален пратеник на организацията.

Източник: БТА