Плевнелиев очаква политиците да се съобразят с вота на избирателите
Плевнелиев очаква политиците да се съобразят с вота на избирателите / снимка: БГНЕС, архив

Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че очаква от политическите лидери у нас да се съобразят с вота на гражданите и с националния интерес. Така той отговори на въпрос пред представители на медиите преди началото на срещата на най-високо равнище на Европейския съюз в Брюксел относно консултациите между политическите сили в България за съставянето на правителство: „Вотът на българските граждани беше проевропейски и беше ясно послание за надграждане на демократичната държава. Това предполага по-умерен тон, по-малко реваншизъм от страна на политиците и много повече работа по националните приоритети", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че форматът на бъдещата управленска коалиция ще бъде определен от самите политически партии, но е много важно тя „да стъпи на ясни основи и принципи". Това е важно както за българските граждани и за стабилизирането на икономиката, така и за европейските ни партньори, добави президентът.

На срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще бъдат обсъдени конкретни стъпки за изграждането на по-ефективна и конкурентоспособна европейска икономика. Държавният глава подчерта още, че заложените приоритети и цели в енергийния сектор ще бъдат следвани от държавите членки до 2030 г.

За България е особено важно, че сред обсъжданите теми са газовата и енергийна свързаност и енергийната ефективност, посочи президентът и подчерта, че за страната ни е крайно време да стартира национални проекти по отношение на повишаването на енергийната ефективност. „Трябва да си даваме сметка, че България е доста напред в постигането на някои от заложените параметри в енергийната политика на ЕС и се надявам, че ще бъдем достатъчно амбициозни да реализираме и зададените цели до 2030 г.", добави Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос, за приемането на новия състав на ЕК от Европейския съвет, президентът каза, че не очаква вето от нито една от държавите членки.

„Европейският съюз е силен, защото винаги успява да постигне консенсус по важните теми", посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че новата Европейска комисия започва своя мандат „с много силни приоритети и заявка да бъде полезна за всяка отделна държава в ЕС".