Двата язовира на „Пчелина“ пълни на 80%, а трябва на 50%
Двата язовира на „Пчелина“ пълни на 80%, а трябва на 50% / netinfo

Язовирите „Пчелина 1“ и „Пчелина 2“ са пълни на 80%, а според предписанията на експертите трябва да са на 50%. Това обяви днес експертът в Областна администрация-Разград Тодор Крушевски. Той е бил член на Междуведомствена комисия за обследване на техническо и експлоатационно състояние на водните обекти и проводимостта на речните корита в Разград, която е извършила проверки на водоемите в региона от 7 до 13 октомври.

Девет са потенциално опасните язовири в Лудогорието – припомни Крушевски. Един от тях от наводнението в Цар Калоян през 2007 г. се поддържа с отворен изпускател – „Езерче 2“. За него има изготвен проект за възстановяване на стената. Предстои внасянето му в Междуведомствената комисия към Министерски съвет за отстраняване на щети при бедствия и аварии – каза Крушевски.

Ето и още нарушения, установени от комисията: По язовирните стени на „Пчелин 1”, „Пчелин 2” и „Кара Михал” не е почистена дървесна и храстовидна растителност. Експертите са установили, че короните на  язовирите „Желязковец”, „Пчелин 1”, „Балкански”, „Липник” и  „Кара Михал” са изправни, но не са оборудвани с реперни мрежи за следене на деформациите. Без язовирите „Желязковец” и ”Бели лом” останалите преливници са с частично нарушени бетонни облицовки или са обрасли с храсти. Основните изпускатели и спирателни кранове са в добро състояние – констатирали проверяващите. Непочистени от храстовидна растителност са отводняващите канали на язовирите „Бели лом”, „Пчелин 2”, „Липник” и  „Кара Михал” – забелязали са още проверяващите.

Инспектирани са и част от реките на територията на Разградска област – съобщи Крушевски. С намалена проводимост в отделни участъци са: Хлебаровска, Крапинец,  Троско дере, Топчийска и Съзлък. В река Бели Лом отделни участъци от корекцията са обрасли с дървесна и храстовидна растителност и отложени наноси. В подобно състояние са и участъци от река Топчийска в землището на селата Каменово и Топчии, има и наноси. Крушевски съобщи още, че през есента е почистен   участък от 4 км. на река Бели лом, стопанисвана от община Разград. В процес на почистване е участък от 1,4 км. на река Каловска, извън урбанизираните територии на разпореждане от Областния управител. Почиства се и река Топчийска в регулацията на Каменово.

 

Сред констатациите на комисията е, че не се спазват предписанията за почистване и продълбочаване на речните корита поради факта, че за целта не се отпускат финансови средства. Поради тази причина от много години не са изпълняват предписанията най-вече за водни обекти, собственост на  „Напоителни системи АД”. Изготвено е  искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за отпускане на 50 000 лв. за почистването на р. Хлебаровска, р. Каловска и продълбочаването на коритото на р. Сазлъка. Отговор още няма.