Трима са задържани за купуване на гласове в Хасковско
Трима са задържани за купуване на гласове в Хасковско / Dariknews.bg, архив

Трима души са задържани вчера за изборни престъпления, съобщават от Върховната касационна прокуратура. Двама от тях - Васко Василев и Иван Иванов са от Свиленград, а третият - Красимир Мочуков е от Хасково. Тримата за задържани за срок от 24 часа по ЗМВР в рамките на досъдебно производство на Районна прокуратура - Харманли за това, че са организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят другиго да упражни избирателното си право в полза на политическа партия.

При извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции на Община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове (гласували и негласували), платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на граждани. Иззети са и саморъчно написани листи с множество лични данни и флаш-памет.

Било е извършено претърсване в лек автомобил „Фолксваген голф“ с хасковска регистрация. Намерената и иззета сума е в размер на 50 000 лв.

Всички действия по разследването са извършени с предварително разрешение от Районен съд - Харманли, се казва още в съобщението на Върховната касационна прокуратура.