Църковна делегация донесе Свещения огън от Йерусалим
Църковна делегация донесе Свещения огън от Йерусалим / снимка: БГНЕС
Църковната делегация, начело с трима митрополити и представители на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, която замина за Йерусалим сутринта на 7 април, се завърна в София със Свещения огън. Огънят беше пренесен с правителствения самолет "Фалкон".

В състава на делегацията са Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Ловчанският митрополит Гавриил, иконом Мина Минчев - предстоятел на столичния храм "Св. Неделя", иконом Николай Димитров - секретар на Врачанската митрополия, йеромонах Антим - игумен на Клисурския манастир, и проф. Иван Желев – директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Българските духовници присъстваха на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен. На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Великденското богослужение от църквата на Божи гроб в Йерусалим се предшества от т. нар. Слизане на Небесния огън, наричан още Свещен или Благодатен, в параклиса, издигнат на мястото, където е бил погребан Христос.

Според православното вярване този огън слиза от небето, и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути той е нематериален - не топли и не изгаря.

Митрополити и свещеници очакваха пристигането на огъня на правителствения терминал на летище "София", за да вземат пламъче от него и да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

Свещеният огън на Възкресението от Йерусалим се отнася с литийно шествие в храм-паметника "Св. Александър Невски". Пасхалната служба започва се води от патриарх Максим.