Висока оценка за сливенската галерия
Висока оценка за сливенската галерия / Дарик Сливен

Ласкави думи за Художествена галерия „Димитър Добрович” казаха представителите на международната комисия, която е в Сливен, за да оцени работата на галерията по повод кандидатстването й за европейските награди „Жива”.

Председателят Масимо Негри и членовете Бранислав Светозаревич и Симонида Милкович втори ден са на посещение в града, посетили са вече къща „Миркович”, галерия „Димитър Добрович” и изложбена зала „Сирак Скитник”, присъствали са на детски уъркшоп, както и на множество от културните прояви, свързани с празника на Сливен - Димитровден.

„Тази награда е един експеримент, като следваме отпита и на други европейски награди. Имаме два много специфични фокуса – опазването на културното наследство и работа с общността, като акцентът е върху работата с децата” – каза при среща с журналисти председателят на комисията Масимо Негри – директор на Европейската академия на музеите.

„Сливен може да бъде пример за съвместната работа между местна власт и културни институции. Казвам го не от куртоазия, трябва да бъде пример не само за България, но и за останалите европейски страни” – заяви от своя страна Бранислав Светозарович, който е директор на Музея на македонската борба в Македония.

Симонида Милкович, която работи в Музея на Македония и е председател на Македонския национален комитет на международния съвет на музеите обясни, че за наградите „Жива” са кандидатствали музеи и галерии от 13 славянски държани, като от България са одобрени кандидатурите на ХГ „Димитър Добрович” – Сливен и музеят в Русе.

Комисията обикаля и оценява дейността на всички претенденти и на 5 и 6 ноември ще бъде решено кой да бъде носител на наградите „Жива” за 2014 година. На 7 ноември ще се състои церемонията по награждаването. Сливенската галерия е кандидатствала в категории, свързани с опазване на културното наследство и проект за развитие на културното наследство и работата с млади хора.

С наградата "Жива", създадена по проект от Форум на страните-членове на славянската култура, се признават постиженията в движимото и недвижимо наследство в Европа, насърчават се най-добрите практики в материалното културно наследство и се стимулира обменът на знания и опит в европейските страни.