ВАС реши: Строителството в района на Яйлата е незаконно
ВАС реши: Строителството в района на Яйлата е незаконно / btvnews.bg

Върховният административен съд отхвърли искането на братя Павлови /Иван Павлов и Илко Павлов/ от Генерал Тошево за отмяна на решение на Добричкия административен съд, с което извършваното от тях строителство на територията на резерват "Яйлата" е обявено за незаконно. Решението на ВАС е окончателно.

В края на 2013 година магистратите от Добрич отказаха да отменят заповед на началника на РДНСК, с която извършваното строителство е обявено за нищожно. Братя Павлови обжалваха това решение позовавайки се  на новооткрити документи от административната преписка по закупуване на имота към 1996г., от които ставало ясно, че той не е включен в резервата.

Според върховните съдии обаче искането е неоснователно, тъй като решаващият правен извод на Административния съд в Добрич се базира на факта, че имотът е част от аргеологически резерват "Яйлата" и комплекс "Калиакра" от "Натура 2000" и строителството там нарушава законите за културното наследство и за биологичното разнообразие.

Дарик припомня, че след проверка през май`2013 ДНСК обяви строежа в резерват "Яйлата" за безспорно незаконен. На място тогава беше установено, че в землището на каварненското село Камен бряг, вместо строителните дейности, обявени като "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес", се изгражда нова двуетажна сграда. Разпоредено беше спиране и премахване на строежа.