Оставки на летище Внуково след катастрофата, в която загина шефът на Тотал
Оставки на летище Внуково след катастрофата, в която загина шефът на Тотал / БГНЕС

Генералният директор на московското летище Внуково Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки във връзка с авиокатастрофата през нощта срещу 21 октомври. Оставките им са приети, съобщи летищната пресслужба, цитирана от ТАСС.

Още трима отговорни служители на летището са отстранени от изпълнение на служебните си задължения.

При сблъсък на излитащ самолет със снегорин на летище Внуково загинаха четирима души, включително президентът на концерна "Тотал" (Total) Кристоф дьо Маржори.

Летището заявява, че всестранно ще съдейства и занапред за разследване на трагичния инцидент.

В рамките на наказателното дело по случая руските власти задържаха петима души: водача на снегорина, водещия инженер на летищната служба, отговарял за снегопочистването, ръководителя на полетите, диспечерка стажантка и нейния наставник, ръководел въздушното движение в момента на катастрофата, посочва РИА Новости.

Разследването сочи, че тези лица не са спазили нормите за безопасност на полетите и за безопасна работа на земята, което е довело до трагедията. Те са задържани като заподозрени, заяви руският федерален Следствен комитет, цитиран от Франс прес.

Същевременно говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин обяви, че кръвната проба на шофьора на снегопочистващата машина на летище "Внуково", в която се блъсна самолетът "Фалкон", съдържа 0,6 промила алкохол, предаде ТАСС.

По думите му за наличие на алкохол в кръвта се проверяват и другите арестувани по случая - главният инженер на координационната служба на летището Владимир Леденьов, който е ръководел снегопочистването, ръководителят на полетите на "Внуково" Роман Дунаев, а също диспечер-стажантът Светлана Кривсун и диспечерът Александър Круглов, които са ръководели движението в момента на катастрофата.

Маркин каза, че шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко е имал 0,6 промила в момента на катастрофата, в която загинаха президентът на френския концерн "Тотал" и трима души екипаж. По думите му у останалите задържани не са били установени признаци на алкохолно опиянение при първоначалния оглед, но са им взети кръвни проби и пратени за анализ.

По-рано днес районен съд в Москва постанови въз основа на предварителната медицинска експертиза, че Мартиненко е бил пиян. Съдията съобщи, че окончателните резултати от кръвния анализ на заподозрения ще бъдат готови в срок от 5 до 7 дни. Адвокатът на шофьора на снегорина окачестви тези предварителни резултати като абсурдни, защото те се основават на визуален преглед на Мартиненко, извършен от лекар след катастрофата.

Източник: БТА