Предадоха керамични съдове за изследване с иновативна технология
Предадоха керамични съдове за изследване с иновативна технология / РИМ Стара Загора

Директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора д-р Ангел Динев и уредникът на „Връзки с обществеността" Живко Симитев връчиха на екип, начело с проф. Самуел вер Хойе, от Университета в Овиедо, базиран на територията на град Хихон, Испания четири керамични съда.

Съдовете са открити при археологически разкопки в Стара Загора, датирани са II - III в. и представляват напълно запазени: керамична чаша, гърне с похлупак и два баласамария. Те ще бъдат анализирани със скенер, чийто приемници и предаватели са базирани на графен и използва терахерцови вълни. За разлика от рентгеновите, терахерцовите вълни са безвредни и нейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и да извличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследвания на културни ценности.

Изследванията на оригинални керамични съдове с тази иновативна технология са важна част от последната фаза на проекта INSIDDE, насочен към разработването на нови методи за разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности и подобряването на обмена на знания и достъпа до цифровизирани заместители на културни ресурси. Комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция са в основата на изработването и на напреднияево приложение за смартфони с добавена реалност., което ще бъде използвано в музеите и интернет портала Europeana. Големият международен проект (10-ти по рейтинга на 7-ма рамкова програма на ЕС) включва освен българския музей също така партньори от Испания, Белгия, Холандия и Италия.

Новата технология ще помогне на много специалисти по изкуствата в целия свят.