Небезобидното общуване в интернет
Небезобидното общуване в интернет / снимка: Guliver/Getty Images

Около 40% от американските потребители на интернет казват, че са били тормозени в мрежата, сочи изследване на агенцията за социологически проучвания „Пю”.

Според анкетите около три четвърти от запитаните са заявили, че са били свидетели на такъв тормоз в интернет пространството. Тормозът варира от обиди до заплахи за физическа разправа, а 6% признават, че са били обект на сексуален тормоз. Най-уязвими се оказват потребителите на възраст 18-19 години.

Мъжете са по-често обиждани, докато младите жени са по-често обект на сексуален тормоз и преследване в мрежата. 25% от момичета и младите жени на възраст между 18 и 25 години се оплакват именно от такъв тормоз.

Две трети от инцидентите се случват в социалните мрежи, 22% във форумите и 16% - в сайтовете за онлайн игри. От онези, които са станали жертва на някакъв вид преследване в интернет 60% решават да игнорират повечето от инцидентите, 40% вземат някакви мерки, като например блокират лицето, от което се чувстват тормозени или го премахват от списъка си с приятели, други сменят псевдонима си. Само 5% подават жалби.

Източник: БГНЕС