Главният секретар на ДАБЧ сменя подалата оставка Ива Йорданова
Главният секретар на ДАБЧ сменя подалата оставка Ива Йорданова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Главният секретар на ДАБЧ сменя подалата оставка Ива Йорданова
75732
Главният секретар на ДАБЧ сменя подалата оставка Ива Йорданова
  • Главният секретар на ДАБЧ сменя подалата оставка Ива Йорданова

Досегашният главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров е назначен за зам.-председател на институцията, съобщи правителствената пресслужба. Той ще поеме поста от подалата оставка снощи Ива Йорданова, която изпълнява длъжността временен шеф на агенцията само седмица.

Назначението на Йорданова, което беше обект на коментари през последните дни заради участието й в телевизионно шоу и близостта й с лидера на СДС Божидар Лукарски, предизвика и реакцията на българи в чужбина, но с други аргументи. Първо реагираха сънародници, живеещи в Австралия, а ден по-късно в писмо до институциите у нас 46 сънародници от САЩ, Канада и редица европейски страни, определиха като непрозрачно и неаргументирано назначението на Ива Йорданова.

Те оспориха мотивите на служебния премиер Георги Близнашки за това назначение, което беше обяснено от властта с работата на Йорданова като ръководител на екип, „успешно развил платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи в навечерието на парламентарните избори” и така кампанията е достигнала до 300 000 наши сънародници, както и до над 2500 Facebook групи на българи в чужбина.

Пред Дарик Велка Йордан-Йонкманс, която от 33 години живее в Германия и е една от подписалите писмото, беше категорична, че сънародниците ни са нямали никаква връзка с агенцията преди изборите, като организацията и подготовката им е лично дело на българите извън страната с помощта на направената от тях платформа в интернет  проект „Парламентарни избори в чужбина 2014” и добро сътрудничество с външно министерство.

Сънародниците ни признаха, че в дните преди вота са видели презентация, която обаче не е съдържала информация за българите в чужбина, нито е имало адреси на избирателни секции зад граница.

„Нямахме никаква връзка с държавата преди изборите. Очаквахме някаква подкрепа и контакт с България, който да е двустранен. Подразни ни непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова - ние не знаехме нищо за нея. Аз съм член на 79 групи във Facebook, не видях в предизборното време някаква публикация на ДАБЧ, някаква разяснителна кампания. След изборите се аргументира, че всъщност кампанията преди изборите е причина за нейното назначаване”, обясни Велка Йордан-Йонкманс.

В мотивите за оставката си Ива Йорданова заявява, че „притежава образованието, качествата, квалификациите и опита” за поста, но за да изчисти съмненията в нейното назначение настоява за публичен конкурс, на който ще се яви. След новината сънародниците ни зад граница изразиха готовност да се включат с въпроси към всеки кандидат за този пост.

„Поздравявам я за това нейно решение. По този начин тя ще има възможността да разсее всякакви съмнения около нейното назначаване. Това беше и нашата цел, да се предотврати такъв смут в процесите на назначаване в държавните институции”, допълни българката, живееща в Германия.

Тя подчерта обаче, че българите зад граница настояват ДАБЧ да бъде реално свързващо звено между сънародниците ни в чужбина и живеещите в страната, както и връзка на емигрантите ни с институциите в България. „Това, което видяхме преди изборите - отсъствието на агенцията, прави излишно съществуването на тази институция в този й вид. Затова ние посочихме и четири точки в писмото си, които да бъдат прокарани - сред тях е да има критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначенията в ДАБЧ, както и ефективни политики към колкото се може повече българи в чужбина и то не само преди изборите”, каза още Велка Йордан-Йонкманс.