Деца подаряват послания за безопасно шофиране
Деца подаряват послания за безопасно шофиране / © Thinkstock/Getty Images

Посланието на есенния лист" е тазгодишната кампания, под която минава инициативата за безопасността на децата на пътя. Идеята е обществото да насочи вниманието си върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно поведение, както и примера за пътна култура, който родителите дават на подрастващите. В кампанията участие ще вземат деца от цялата страна, които ще подаряват послания за безопасно шофиране на водачите на превозни средства.

С помощта на кампанията за безопасното движение на децата по пътя, която тази година минава под мотото "посланието на есенния лист", малчуганите ще могат да се запознаят с основните правила за движение, както и да си припомнят други, които вече са научили, поясни директорът на Националния дворец на децата Татяна Досева.

„Ако нещо са пропуснали да научат, да го научат, да предадат своя опит на по-малките свои приятели, да контролират по-възрастните когато не спазват правилата за движение по пътищата и, разбира се, да предадат своите послания на всички водачи на МПС", допълни Досева.

Познанието за това как децата да се предпазват на пътя трябва да тръгне от семейството и да се доразвие в училище, смята Светослав Кръстев от Съюза на българскитеавтомобилисти.

„Трябва да познават знаците, което е основата на инициативата. Това е познанието в семейството, но аз мисля, че все още нашето семейство не работи по този проблем, затова и стават тези произшествия. Освен това тази инициатива трябва да се пренесе и в училището", категоричен е Светослав Кръстев.