Добруджанският земеделски институт работи с ограничен бюджет
Добруджанският земеделски институт работи с ограничен бюджет / Дарик Добрич, архив

От края на юли Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ работи с ограничен бюджет, съобщи пред Дарик директорът на научното звено доц. Иван Киряков. По думите му заради липса на средства Министерството на земеделието освен заплатите не покрива почти никакви други разходи – не е платено горивото, както и част от сметките за ток. От няколко години институтът в Генерал Тошево не получава и средства за капиталови разходи, въпреки че сградният фонд се нуждае от спешни ремонти.

Засега има уверение, че няма да се стигне до забавяне на възнагражденията, посочи Киряков. Той обаче смята, че ако бюджетът на  земеделското министерство не се актуализира, това ще се отрази тежко на Селскостопанската академия и респективно на  Добруджанския земеделски институт, като едно от звената към нея.

"През последните години непрекъснато настояваме за реформа в Селскостопанска академия. Искаме тя да е на самостоятелен бюджет и да се отчита директно пред Народното събрание по модела на БАН. Дано най-накрая се проумее, че ако няма земеделска наука в България, ще станем европейски сателити - ще отглеждаме европейски сортове и ще купуваме от чужбина посевния материал”, коментира доц.Киряков.

Въпреки трудностите Добруджанският земеделски институт остава лидер на пазара на семена в България. "Има сортове, разработени в института, които са дадени на частни семепроизводителни къщи, но земеделските производители предпочитат да купуват директно от нас заради доверието в качеството, което предлагаме", посочи Киряков.

Следващата година ДЗИ ще предложи на земеделските производители 18 сорта обикновена зимна пшеница, 5 сорта тритикале и 3 сорта ечемик.