Иванка Денева е включена в Световния годишник за поезия 2013
Иванка Денева е включена в Световния годишник за поезия 2013 / личен архив

Иванка Денева, заедно с Кристин Димитрова, Дачо Господинов и Станка Бонева са българските автори, включени в Световния годишник за поезия 2013 (World Poetry Yearbook). Антологията е мултиезично издание на модерната поезия, в което са включени 211 автори от 93 страни и региони и Световния конгрес на поетите, благодарение на Международния изследователски център за превод на поезия (IPTRC), Международната писателска асоциация IWA (International Writers Artists Association), на Международната асоциация на гръцките писатели и художници (ISGWA), съобщи за Дарик Иванка Денева.

Страните и авторите са подредени по азбучен ред в разделите: Поети, Поезия, Рецензии, Научни есета, Поети за поезията, Награди 2013 с най-добрите международни стихове, IPTRC. Включени са и  черно-бели снимки и кратко въведение на английски език, както и рецензии, научни есета и пет изящни творби на изкуството.

Изборът на автори, чиито произведения да влязат в антологията е започнал през юни 2013 и е  продължил шест месеца. Редактори на Световния годишник за поезия 2013 са известният преводач на поезия проф. Чжичжун Чжан и Софи Чен.  Годишникът е публикуван и се  разпространява от издателство The Earth Culture Press.

Биографията и творби на д-р Иванка Денева са включени в Световната испаноезична поетическа антология в Мадрид, 2011 г. С поемата й „Вечност” започва Международната поетическа антология, издание на Обществото  на поетите и Международната поетическа библиотека в Оуинг Милс, САЩ, 2004 г.  Писателката е приета в Международното движение  „Световни поети” със седалище в Чили, на чието издание са представени  творческата й  справка и нейни произведения на испански език. Поканата и включването  на Ив. Денева в мултиезичното издание  „Световна поезия”  в Китай е пореден акт за признание на творчеството й. Подборът на творбите за него е осъществен от международен  екип от  редактори, като главният редактор на  престижната антологията е номинирана за Нобелова награда за литература; включени са творби и на редица видни интелектуалци с международни участия и приноси, на изявени творци  в родните им страни от различни континенти, сред които присъстват  произведенията и на неколцина автори, удостоени с номинации за „Нобел” за литература.