За втори път оправдаха трима кубратски земеделци заради субсидии за пасища
За втори път оправдаха трима кубратски земеделци заради субсидии за пасища / netinfo

Година и половина след първата оправдателна присъда по дело срещу трима кубратски агробизнесмени те отново чуха „невинен” от друг състав на Районен съд-Разград.

Втората оправдателна присъда е произнесена вчера, тя бе първия съдебен акт по процес, по който работи бившият областен управител и водач на листата на БСП Стоян Димитров, който отново се върна на адвокатското поприще като защитник на Хамза Чакър.

Останалите подсъдими са Лютфи Дахилов и Сунай Джаферов.

Обвинението срещу тях бе за неправомерно получаване на евросубсидии. Според прокуратурата през 2009 г.  сдружение „Кубратска мера” с председател Лютфи Дахилов е предоставяло на фирмите на Сунай Джаферов и Хамза Чакър евросубсидии за косене, торене и почистване на стотици декари мери в община Кубрат. Това ставало въз основа на неистински документи – протоколи за извършена дейност, която всъщност не се била случила. Фирмата на Джаферов е получила 51 196,80 лв., а на Чакър – 38 453,40 лв.

През март 2013 г. Чакър, Дахилов и Джаферов получиха оправдателни присъди, от втора инстанция – Окръжен съд-Разград - обаче делото бе върнато отново на районните съдии и започна отначало.