Паяк колкото кученце стресна биолог в джунглата
Паяк колкото кученце стресна биолог в джунглата / Thinkstock/Getty Images

Ентомологът Пьотър Наскреки видя паяк колкото кученце в Амазонската джунгла, съобщи Лайв сайънс.

Ученият се разхождал през нощта, когато чул странен шум. Той насочил фенерчето си към звука, очаквайки да види малък бозайник- опосум или плъх. Оказало се обаче, че това е гигантската тарантула Голиат.

"Можех да чуя как тропа по земята и как листата пукат под краката й", пише в блога си Наскреки, който работи в Харвардския университет.

Когато биологът се приближил, тарантулата започнала да търка задните си крака в корема си. Първоначално това му се сторило забавно, но бързо осъзнал, че така паякът изпраща облак от косми с микроскопични бодли. Ако те влязат в очите или попаднат по лигавици, са много дразнещи. Тези власинки не са единствената защита на тарантулата. Тя има и 2-сантиметрови отровни зъби. Отровата й не е смъртоносна за хората, но е болезнена.

Тарантулата Голиат е най-големият паяк в света и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Краката й могат да достигнат 30 см, а теглото й е до 170 гр. Краката са с втвърдени краища и нокти, които вдигат шум, приличащ на този от конски копита, но по-слаб.

Източник: БТА