Самоосигуряващите се лица внасят декларация в НАП до края на октомври
Самоосигуряващите се лица внасят декларация в НАП до края на октомври / DarikNews.bg, архив

От офиса на НАП в Габрово информират, че до края на октомври физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък върху доходите, трябва да подадат новата декларация по образец 4001 за дължимите данъци през третото тримесечие на 2014 година.

Задължението да декларират доходите си е за хазяи, нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица.

Декларацията се подава три пъти годишно. Тъй като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на годината данък не се дължи, съответно не се и декларира, обясняват данъчните.

Декларация се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък . В тази група са хонорари и наеми, както и данъците , удържани върху доходите на чуждестранни физически лица, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други. Формулярът се подава и за данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъците и новите срокове може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700.