Над 7300 души в Кюстендилска област кандидатстват за помощ за отопление
Над 7300 души в Кюстендилска област кандидатстват за помощ за отопление / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Молби- декларациите за получаване на енергийна помощ за отопление в Кюстендилска област са 7347. От тях за твърдо гориво в пари са 5527, за твърдо гориво в натура са 1523, за отопление с електроенергия само 297. Молби за помощ при отопление с газ няма.

"До момента сме издали заповеди за отпускане на помощта за отопление на 5791 лица и семейства. От тях 4249 ще получат по 328, 60 лв. за купуване на твърдо гориво, други 1328 са избрали да получат твърдото гориво в натура. 214 са одобрените молби за помощ при отопление с електроенергия.

Отказ е даден по 526 молби за областта, останалите са в процес на обработка. На този етап няма санкционирани лица, които са злоупотребили с помощта", каза пред Дарик директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане- Кюстендил" Светослава Макенджиева.

През 2013 г. помощ за отопление са получили 7461 жители или семейства от Кюстендилска област, отказ е постановен по 717 молби.

"Най- честата причина за отказ е високия доход на член от семейството.Право на помощна имат лицата и семействата, чиито средно месечен доход за предходните шест месеца, преди месеца за подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление.

Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантирания минимален доход, чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет. Към момента той е 65 лв. на член от семейството", каза още Макенджиева.