Театърът в Кюстендил с нова фасада и парково пространство
Театърът в Кюстендил с нова фасада и парково пространство / Дарик радио,архив

С нова визия ще са  пространството пред Общински драматичен театър Кюстендил и сградата на театъра.Работният инвестиционен проект е за изграждане и възстановяване на зона за отдих- парк "Театъра" и проект за общински театър. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие"(2007-2013), Приоритетна ос 5: „Техническа помощ", целта му е да се предостави техническа помощ за подготовка на готови инвестиционни проекти за кандидатстване по ОП "Регионално развитие" 2014- 2020 г.
Пространството пред театъра ще се използва за различни концерти, предвидени са амфитеатрално разположени места, зелени площи и в джобът, който се образува на мястото на съществувалото преди години кафе да се изгради огромна шахматна дъска с фигури, както и там да се поставят маси за шахмат. Съществуващата в района градска тоалетна ще се махне , в момента се търси подходящо място в парка за друга.
"Фасадната облицовка на театъра ще се подмени, мраморът ще изчезне и ще се замени с каменна вата .Няма да се затварят прозорци, а ще се смени дограмата.Над каменната вата ще има конструкция, над която ще се поставят керамични плочи, връзката ще е механична .Вътре- направените до момента ремонти се запазват.Основно ще има промени в отоплението и вентилацията на голямата зала, фоайето и администрацията.Ще пестим енергия, ще сменим съществуващите 120 прожектора с модерни. Към момента разходите за ток месечно са средно около 4 000 лв.", заяви директорът на театъра Чавдар Ненов.
Той има идея фоайето на театъра да се използва по- функционално.Да се монтират огромни механични завеси, които архитектурата на театъра дава възможност да се пускат, когато трябва да се затъмни.Така фоайето на театъра може да се използва за конферентна зала с близо 400 места.