Кметът на Каспичан: Резултатът от референдума е императивен
Кметът на Каспичан: Резултатът от референдума е императивен / Дарик-Шумен

Резултатът от референдума Каспичан е императивен, това заяви на пресконференция по-рано днес общинския кмет Милена Недева. По думите й, след провеждането на допитването тече 7-дневен срок, в който резултатът може да бъде обжалван от общинския съвет, администрацията в Каспичан или инициативния комитет, в този срок трябва да се произнесе и областния управител на Шумен. След това в 3-дневен срок общинската администрация трябва официално да оповести резултатите, след което желанието на хората влиза в сила. На проведения на 19 октомври местен референдум в Каспичан, близо 98% от гласувалите 1 744 отговориха с „ДА" на въпроса - „Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?".

Милена Недева изказа благодарност към съгражданите си, че активно са изразили своята позиция по време на допитването, когато активността надхвърли 60%. Кметът благодари и на инициативния комитет за проведената разяснителна кампания.

Според Милена Недева, инсинераторът, който е трябвало да бъде изграден в Каспичан е щял да обезврежда опасни отпадъци - чрез изгаряне, при висока температура. При този процес в атмосферата се отделят пепел, химически вещества и вредни диоксини.

„Тенденцията по света е подобни инсинератори да се затварят, наскоро такова голямо съоръжение бе затворено в Исландия, защото хората там са осъзнали, че в голям радиус около този инсинератор е имало замърсяване", поясни още градоначалникът на Каспичан. По думите на Недева, задълженията за обезвреждането на опасни отпадъци трябва да бъдат за този, който ги генерира.

Недева изрази надежда и че в бъдеще ще се намери по-иновативен и безопасен начин за третирането на такива отпадъци.