Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

След като веднъж вече се отказа от идеята за кабинет на малцинството и предприе консултации за широка коалиция, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера отново се върна към изначалното предложение - кабинет на малцинството с участието на Реформаторския блок, информира "Сега". Това стана ясно след двучасово съвещание с актива на партията, на което присъстваха кметове, общински и областни координатори, депутати и евродепутати от ГЕРБ. Форумът трябваше да послужи като своеобразно допитване до структурите с кого да се влезе в коалиция. Решено бе тази седмица ГЕРБ да продължи преговорите с четири партии - РБ, БСП, Патриотичния фронт и АБВ, този път с участието на експерти. Сред отсетите партньори реформаторите бяха отличени като "най-приемлив партньор". Окончателната коалиционна формула за кабинета ще бъде изчистена идния понеделник, когато Борисов свиква отново актива във вчерашния формат. "Дотогава трябва да имаме ясна концепция дали ще предложа правителство на малцинството", обяви Борисов.

"Дума" доуточнява - до идния понеделник сутринта ГЕРБ ще има яснота с кого ще направи коалиционно правителство. На състоялото се вчера заседание на партийния актив на ГЕРБ в НДК Бойко Борисов каза: "Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат",  подчертавайки, че политическите партии са длъжни да намерят решение. По думите му, ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, то това е правителство без принципи. "Държавата е важна, но тя трябва да се управлява от стабилно, принципно правителство." По въпроса за широко коалиране с БСП Борисов обясни, че ако левицата разполагаше с 60-70 депутати, това би бил възможен изход и нямало да има "къде той самият да маневрира". "Щеше да е нарисувана тази коалиция и никой от избирателите нямаше да ни позволи да не я направим. За съжаление, БСП загубиха толкова много, че вече това е невъзможно. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123, без Киро Добрев и Кадиев - 121. Поради тази причина още първия ден коалицията стана невъзможна", заключи Борисов.

"Труд" конкретизира - Борисов ще участва в разговори за съвместно управление с председатели на партии, които се съгласят да бъдат запазени плоския данък и мораториумът за строежа на АЕЦ "Белене".

"ГЕРБ сериозно се промени и начинът, по който протичат преговорите сега, е свидетелство за промяната." Тази равносметка направи лидерът Бойко Борисов вчера, обяснявайки защо е неприемлив вариантът правителство на малцинството на ГЕРБ с подкрепата на ДПС, пише "24 часа".

"Никаква теоретична възможност няма ДПС да ни е партньор", за пореден път отрече подобна вероятност Борисов. Ежедневникът отразява и позицията на държавния глава Росен Плевнелиев: "За мен вариант нови избори - няма. България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него. Народът много ясно зададе посоката в 43-тото Народно събрание - да се провеждат реформи и иска да види конкретни резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност."

Към 1 януари 2014 г. токът у нас е с 45% по-евтин от средното за ЕС, прави сравнителен обзор "Сега". Спрямо Германия цената е 3 пъти по-ниска, а спрямо Дания - около четири пъти. На този фон се създават нереални очаквания на обществото за трайно запазване на ниските тарифи за електроенергията. Това е едно от заключенията в мащабна разработка за електроенергийния баланс на България до 2025 г. Анализът, който е изготвен от Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет, ръководена от Иван Костов, бе представен вчера на дискусия в Българската стопанска камара.

"Труд" информира - в Ню Йорк с дневна надница се плаща токът за месец. Пропагандистите на пазарния фундаментализъм все ни дават за пример САЩ. Но в сравнение с днешна България Америка е идиличен социален остров. ЕРП-тата в САЩ се наричат public utilities - "комунални услуги" - те са държавни или държавно регулирани частни монополи. Опитите да бъдат приватизирани и дерегулирани - са провал и в САЩ. Пазарният екстремизъм в България бе утопия на западните ни съветници неоконсерватори - една никога нереализирана и нереализируема в самия Запад идея, но приета ентусиазирано от българската олигархия.

Българи от Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли от поста заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, на който бе назначена миналата седмица от служебното правителство, публикува съобщение на БГНЕС "Труд". "Имайте морал, госпожице Йорданова! Оттеглете се от поста, който незаслужено, без конкурс, без прозрачност, чрез връзки и партийни зависимости заехте. Без да имате необходимия професионален и административен стаж. Без да сте минали по стълбицата на административния мениджмънт", се казва в откритото писмо на група българи от Аделаида, Мелбърн, Сидни, Пърт, Хоубърт и Бризбейн, което те са изпратили до информационните агенции в България. "Знаете ли защо Вашето назначение е обидно за нас като българи, които живеят в чужбина? Защото по-голямата част от нас сме напуснали страната си и сме отишли на другия край на света да търсим по-добър живот и с ясни правила, не защото не обичаме България и не искаме да работим за нея и да се радваме на близките си. Принудени бяхме да излезем от Родината си заради практики като Вашето назначение, които обезсмислят усилията на младите хора, които учат, работят и искат да се развиват по правила и според качествата си", се посочва в писмото. В писмото се отбелязва със съжаление, че винаги в български условия се появява някой с връзки, някой близък до силните на деня, както е в нейния случай.

И днес Българската народна банка мълча като комунист на разпит за състоянието на КТБ, коментира "Преса". В късния следобед трите одиторски компании, проверяващи банката на Цветан Василев, внесоха доклад за нейните активи и пасиви в централната банка. "Докладът ще покаже, че капиталът на банката е отрицателен", обявиха пред изданието запознати. Според тях одиторите и квесторите са били много затруднени с обработката на кредитните досиета заради липсата на документи. Имало прехвърляне на кредити от инвестиционни фондове към други и не можело да се отчете дали те са изрядни или не. Затова са класифицирани като проблемни. Източниците на "Преса" разказаха още, че се обмислят няколко варианта за ситуацията с КТБ. Банкерът Стоян Александров обясни, че докладът е внесен, но в него има конфиденциални данни и докато не се заличат, няма да бъде представен. Той каза, че е разговарял с Цветан Василев и научил, че нов консорциум е заявил интерес за оздравяването на КТБ. От БНБ обявиха, че информацията не е вярна. Междувременно  Цветан Василев излезе с поредно писмо, в което заявява, че схемата за ликвидиране на КТБ цели разграбване на активите на трезора и овладяване на ключови предприятия. Той обвинява държавата, че участва в мръсна игра под диктовката на частните интереси на ликвидаторите. Банкерът твърди, че има концепция с Оманския фонд за преструктуриране на трезора.

Руската "Банк Российский кредит" е заявила интерес да закупи 100% от капитала на банка "Виктория" от групата КТБ. Това казаха пред "Труд" от Министерството на финансите и от БНБ. Писмото от руската банка е пристигнало в късния следобед в петък. Пред изданието банкерът Борис Митев поставя въпроса: "Защо никой не пита къде са парите на КТБ? Първо трябваше да се обезпечат вземанията. Но сегашните банки нямат ревизори. БНБ не са ревизори - те са висши банкери. Одиторите също не са ревизори - тези, които са влезли в КТБ, не правят ревизия, а гледат балансите. В банката има в момента едно китка от проверяващи - банков надзор, одитори, прокурори, квестори, следователи, вещи лица - и всеки чака някакъв резултат от някого. Между тях няма връзка."

Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници. Вчера документът бе внесен в БНБ. Очаква се централната банка да обяви становището си по доклада в сряда. Както "24 часа" писа, заради декапитализацията КТБ най-вероятно ще остане без лиценз. Решението на БНБ за това се очаква в края на този месец. Източници от централната банка прогнозираха, че след отнемането на лиценза в 20-дневен срок ще има готовност за изплащане на защитените депозити чрез фонда за гарантиране на влоговете. Депозитите до 100 000 евро в КТБ са общо за 3,684 млрд. лв., а в дъщерната банка "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв. Това обаче ще е възможно само ако новият парламент гласува актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани. Ако КТБ остане без лиценз, не означавало автоматично, че тя ще бъде обявена в несъстоятелност. Може да се приеме план за оздравяването й чрез одържавяване или от настоящите акционери или с нови инвеститори. Цветан Василев пък,  който чрез фирмата си "Бромак" е мажоритарен акционер в КТБ, изпрати писмо, в което намекна, че се оттегля като собственик в банката.

"Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ", съобщава "Капитал Daily". Свързаното  със собственика на "Литекс" дружество "Кристъл асет мениджмънт" се е договорило да изплати кредити за 70 млн. долара към КТБ. Явно чрез тази операция се прави опит най-ценните активи на "Петрол" да се предпазят, ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност и се премине към осребряване на активите й.

"БНБ опроверга Василев за оферта за КТБ", допълва темата "Телеграф". От централната банка подчертаха, че няма подадена оферта от консорциум за оздравяване на КТБ. Междувременно главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова призова да не се дестабилизира банковата система и обяви, че подава оставка като член на УС на Българската стопанска камара. Така тя изрази несъгласието си с искането на синдикални и работодателски  организации, към които БСК се присъедини, в настояване за оставката на целия УС на БНБ и на гуверньора Иван Искров.

Поне 27 895 наши студенти са зад граница, избрали да учат висше образование в чужди университети, цитира статистика от вчера на Националния статистически институт (НСИ) "Монитор". "Бройката дори не е точна, защото не всички държави събират данни за учещите се при тях чужденци", уточни ръководителят на  отдел "Статистика на образованието и културата" в НСИ Свилен Каталиев.
Орди от дървеници докара бум на кожните обриви в Студентски град, съобщава "Телеграф". Буболечките са "част" от старите неремонтирани блокове, където делят територия с хлебарки, големи колкото кебапчета, разказват наплашени студентки.

"Гонсало носи педя сняг в България", предупреждава "Стандарт". Ураганът Гонсало ще промени времето в страната ни в края на седмицата. Поройни дъждове с гръмотевици се очакват в четвъртък и петък. Зимата ще ни връхлети мощно в събота. В първия почивен ден в София   температурата през нощта ще е минус 2 градуса, а през деня живакът ще се придвижи до не повече от 8 градуса. (БТА)