Парализиран мъж проходи отново след революционна операция
Парализиран мъж проходи отново след революционна операция / Thinkstock/Getty Images

Мъж, парализиран до кръста след нападение с нож, проходи след трансплантация на нервни клетки, предаде Франс прес, цитирайки статия, публикувана в научното издание "Клетъчна трансплантация", която представя операцията, извършена от полски лекари, като първата по рода си.

Българинът Дерек Фидика, е първият човек в света, възстановил се след тотално прекъсване на нервите в гръбначния стълб.

Трийсет и осем годишният пациент бил парализиран след намушкване с нож в гърба през 2010 година. След 19-месечно лечение той си е възвърнал някои движения и известна чувствителност в краката, съобщиха медицински специалисти. След интервенцията г-н Фидика вече може да ходи с проходилка, да води нормален живот и да кара кола.

Операцията е била извършена от полски екип, воден от един от най-известните специалисти по гръбначна хирургия д-р Павел Табаков от Медицинския университет във Вроцлав. Хирурзите са използвали нервни клетки от носа на пациента, върху които са успели да развият селекционирани тъкани.

Тази техника, разработена в Лондонския университетски колеж (UCL), е дала надеждни резултати в лаборатория, но никога досега не е била ескпериментирана с човек.

"Смятаме, че процедурата е капитално откритие и ако тя бъде развита, ще има исторически принос за живота на хората с увреден гръбначен стълб", заяви проф. Джофри Рейсман от Института по неврология при UCL.

Пациентът вече е в състояние да движи ханша си и има значително възстановяване на мускулатурата на левия крак, добави ученият, "той не може да танцува, но е много доволен". "Това е нещо като второ раждане. Усещането е невероятно и не може да бъде описано", заяви г-н Фидика в предаването "Панорама" на BBC, което получи изключителен достъп до пациента и екипа, осъществил интервенцията.

Източник: БТА