Две седмици безплатни прегледи за рак на гърдата в Бургас
Две седмици безплатни прегледи за рак на гърдата в Бургас / netinfo

В Световния месец за борба с рака на гърдата МБАЛ „Черноморска - Бургас" стартира от днес безплатни прегледи - мамография и консултации с онко хирург.
Те ще извързшват от д-р Петър Петров - специалст по онкологична хирургия. Мамография ще се прави основно на жени над 30 години, тъй като под тази възраст не е препоръчително облъчване с рентгенови лъчи, освен в случай на показания или при попадащи в рисковите групи.
При поредните две безплатни кампании, за година, през кабинета на д-р Петров в болницата в „Меден рудник" са преминали над 400 жени от Бургас и региона. От тях при 15 на възраст до 35 години, са открити доброкачествени образования на гърдата, при други две пациентки са открити карциноми.
„Ако парите, които се даваха за химеотерапия се насочваха към профилактиката на залобяването - нямаше да има нужда от химеотерапия, тъй като ранното откриване на рака на гърдата дава шанс за почти 100% излекуване на пациентите. За съжаление в България все още няма програма за профилактика на онкологичните заболявания. Тя се бави вече почти 20 години", коментира д-р Петър Петров.
По думите му, заболяването се подмладява през последните години. За пример той посочи, че вече е имал 17-годишна пациентка с рак на гърдата.
Прегледите в МБАЛ „Черноморска" ще се осъществяват всеки ден от понеделник до петък, след предварително запазен час на регистратурата на болницата, на телефон 056/ 707 606. Те стартират от днес, 21 октомври и ще продължат до края на месеца.