Проверяват новите асансьори, вносители и производители след поредния инцидент с жертва
Проверяват новите асансьори, вносители и производители след поредния инцидент с жертва / снимка: БГНЕС
Проверяват новите асансьори, вносители и производители след поредния инцидент с жертва
75679
Проверяват новите асансьори, вносители и производители след поредния инцидент с жертва
  • Проверяват новите асансьори, вносители и производители след поредния инцидент с жертва

Вносителите и производителите на асансьори ще бъдат проверени целево през следващите седмици, обяви в интервю за Дарик председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. Той призна, че до момента основното внимание е било насочено към проверка на старите асансьори и работата на поддържащите фирми, но последният инцидент със жертва в столичния квартал „Гео Милев" налагал да се провери за пропуски и при монтажа на съоръженията в нови сгради.

До средата на следващата година трябва да е готов и електронният регистър на всички асансьори с данни за тяхното състояние и поддръжка - информация, с която в момента не разполага в общ вид нито една родна институция, съобщи още шефът на агенцията.

До края на седмицата ще стане ясно защо е заседнал асансьорът, който причини смъртта на 53-годишен мъж в събота в столицата, обясни Стефан Цанков, който потвърди че съоръжението е нямало защитен щит. Инцидентът в кв.„Гео Милев" насочва вниманието на проверяващите към новите асансьори.

"Да проверим кога той е бил пуснат, защото за новите асансьори е задължително те да бъдат с монтиран защитен щит. Основно нашето внимание е върху проверка на старите асансьори, но се оказва, че като че ли имаме проблеми и с новите. Затова ще проверим целево в следващите седмици всички вносители и производители на асансьори и органите, които трябва да оценят съответствието при първоначален монтаж на тези асансьори. Ще направим представителна извадка за всички асансьори, пуснати на пазара миналата година, да видим дали там някой не си е затворил очите за нещо", каза Цанков.

Той напомни, че въпреки призивите към агенцията да се осигури по-голяма безопасност, след всяко допълнително изискване, което тя въведе, разговорът се обръщал веднага в коментари колко ще струва изискването на живеещите в сградата с асансьори.

"Няма такова нещо като безплатна безопасност и всичките мерки, които предприемаме, са свързани с разходи. Сроковете са максимални - до 2018-2023 година за различните типове асансьори и след като изтече срокът за монтиране на защитни щитове, всички асансьори без такива ще бъдат спрени", каза Цанков.

Такъв допълнителен разход ще бъде и изискването във всеки асансьор да има телефонен апарат за директна връзка с аварийните екипи. Срокът за поставянето им е до края на 2016-та година.

"До 2016-а трябва да има разговорни устройства във всяка кабина, по които директно в случай че нямате телефон или ви е паднала батерията, с натискане на бутон автоматично да се свързвате с поддържащата фирма", каза той.

Цанков призова хората при засядане в асансьор да не бързат да отварят вратите, стават тежки инциденти. От агенцията ще информират в асансьорните кабини за своите телефони и в случай че не се отзоват от фирмата поддържаща асансьори при инцидент, те биха пратили свои екипи. От агенцията освен това изграждат свои колцентър, който се очаква да заработи в началото на следващата година.

По данни на агенцията основно в София и Пазарджик вилнеят групи с крадци на асансьорни части, които рекетират след това блокове и кооперации. В София има два групи, които по думите на Цанков "тероризират" целия град, като крадат двигатели, махат редуктори.

Стотици хиляди съоръжения не могат да се проверят с ограничения брой инспектори, с които разполага агенцията и фирмите за надзор, признават от бранша. Въпросът колко точно са асансьорите в България чака своя отговор в средата на 2015 г. В момента се изграждат електронни регистри и през лятото на следващата година не само ще се знае колко са те, но и кой ги поддържа, кога се проверяват и какво е направено.