Съдът изпрати до живот зад решетките убиецът на Яна Кръстева
Съдът изпрати до живот зад решетките убиецът на Яна Кръстева / снимка: БГНЕС
Бащата на убитото момиче
75678
Бащата на убитото момиче
Съдът изпрати до живот зад решетките убиецът на Яна Кръстева
  • Бащата на убитото момиче
  • Съдът изпрати до живот зад решетките убиецът на Яна Кръстева

Доживотен затвор за умишлено убийство в съучастие с още две неустановени лица. Такава присъда чу от Пети състав на Софийския градски съд Николай Русинов-Чеци, обвинен за жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Освен да прекара остатъка от живота си зад решетките, съдът реши, че Чеци трябва да заплати обезщетение на родителите на Яна в размер на 300 000 лв.

Русинов категорично отказа да коментира присъдата си, а адвокатът му Иво Найденов я определи като плод на емоция и натиск. По думите му от самото начало няма никакви доказателства, че Николай Русинов е убил Яна, но съдът е отлагал делото за след изборите.

Иво Найденов не назова името на бившия вътрешния министър Цветан Цветанов, но ясно го свърза с постановяването на тежката присъда. По думите му днешната дата съвпада с тази, на която преди две години през декември групата за мокри поръчки „Килърите” - едно от най-шумните постижения на тогавашното МВР, получи доживотна присъда от Шуменския окръжен съд.

До финал по делото се стигна повече от три години след смъртта на Яна в Борисовата градина. Случаят е съпътстван от скандали и противоречия от самото начало през лятото на 2011 г., когато първоначално от МВР съобщаваха, че тялото, намерено в столичния парк е на клошарка или наркоманка. Малко след това, под влияние на обществения натиск, неглижираният от страна на полицията случай се превърна в приоритетен за тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, който побърза да го обяви за разкрит и посочи виновниците - Николай Русинов и впоследствие оправданият Пламен Трифонов, който престоя няколко месеца в ареста.

Във финалните си пледоарии днес прокуратурата посочи, че по делото е категорично изяснено, че преди да умре Яна Кръстева е била съблечена на сила, бита, изнасилвана и душена и в последните си минути живот е изпитала нечовешка болка и страдание.

Освен да прекара остатъка от живота си в затвора, прокуратурата поиска и Русинов за заплати и гражданските искове за 400 000 лева.

За да защити тезата, че именно Чеци е убиецът на Яна, адвокатът на семейството и Григор Вълков изтъкна: „Тези салфетки, които са намерени на местопроизшествието, там е намерен биологичен материал - следи от сперма на Русинов и следи от кръв на Яна”. „Това опроверга неговото твърдение, че половото сношение е било извършено с нейно съгласие. Защото ако имаше действително такова съгласие, нямаше да има наранявания по цялото тяло”, посочи адвокатът.

Григор Вълков посочи и множеството грешки, допуснати в най-ранния етап от разследването, като неправилното съхранение на веществените доказателства на местопрестъплението и неправилното третиране на трупа.

Според адвоката огромна грешка тогава е допусната и от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който на специална пресконференция през 2011 г. обяви, че престъплението е разкрито и МВР знае кой е убиецът. С тези си действия, по думите на адвоката, Цветанов косвено е помогнал на Николай Русинов да изгради защитната си теза.

„В резултат на подадената информация в медиите от МВР, всеки един факт той го използва, за да гради някакво обяснение от негова гледна точка”, каза адвокатът.

Според адвокат Иво Найденов, който защитава Чеци, доказателствата събрани по делото са недостатъчни, за да се докаже убийство, ето защо той поиска от съда оправдателна присъда. „На базата на тези доказателства, които се съдържат между кориите на това дело, няма как, поне според мен, да бъде постановен осъдителен съдебен акт”, лаконичен беше той.

Самият Николай Русниов-Чеци за пръв път, откакто е задържан, даде обяснения за фаталната нощ. В изключително прецизно подготвено изявление той заяви пред съда обвинението срещу него е нелогично и с цел единствено да задоволи глада на обществото. Чеци отправи и остри критики към съдебния състав, който според него не е  успял да осигури честен и справедлив процес.

Най-тежко обвинение подсъдимият отправи към разследващите полицаи, които по думите му два пъти са го заплашили с убийство чрез самообесване. „Няма никакви правни основания за повдигнатото ми обвинение. Аз не съм извършил това престъпление”, бяха последните думи на Николай Русинов пред съда.

Минути, след като стана ясно присъдата на Русинов - бащата на убитата Яна - Явор Кръстев, коментира пред Дарик, че е възможно убиецът да получи амнистия или смекчаване на присъдата за добро поведение в затвора. Родителите на Яна продължават да настояват за доживотен затвор без право на замяна.

"Детето ни го няма, убиецът ще отиде в затвора с доживотна присъда, евентуална амнистия. Нов президент, пак амнистия, добро държание в затвора, пак амнистия. Ако беше доживотна присъда без право на замяна, щепе да е подкован, иначе другото... Пак поне се доказа, че е той. Защото аз до преди 15 минути Николай Русинов го наричах заподозрян, макар че той се оплака навремето в съда, че аз съм го наричал "убиец над детето ми, бил съм го заплашвал. Аз никога не съм го наричал убиец, защото всички знаем, един човек, докато не бъде доказана вината му в съда, не може да бъде виновен. Сега вече мога да го нарека убиец на детето ми. Аз това исках. Аз исках смъртна присъда, на която да присъствам. Това го отхвърлиха. След това исках и присъда без право на замяна, но и това се отхвърли", сподели бащата.

28-годишната Яна беше пребита, удушена и изнасиленa след рок концерт в Борисовата градина през юли 2011 г. В момента единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който признава, че е правил секс с младата жена, но категорично отрича да е замесен в зверското убийство.