Отчитат ниска заболяемост от ОРЗ в областта до момента
Отчитат ниска заболяемост от ОРЗ в областта до момента / © archive.dariknews

Регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания през последната седмица в област Добрич е 55,81%оо, информират от РЗИ. Извадката е на база прегледани и съобщени 50 лица. С най-висока заболяемост е възрастова група 0-4г.

За предходната седмица (06-12.10.2014г.) заболелите са 44, заболяемостта е 49,12%оо. Заболяемостта за страната е съответно 49,6%оо и 51,2%оо. Заболяемостта към момента в Добрич е в рамките на ниско ниво на интензивност на епидемичния процес, уточняват от здравната инспекция.

При ежегодните епидемии, засягащи всички възрасти, с най-висока заболяемост са децата, при възрастните хора заболяемостта е по-ниска, а смъртността най-висока.

Основно средство за предпазване от заболяване от грип и от възникване на свързваните с него усложнения и преждевременна смърт е сезоната профилактика с противогрипни ваксини.

България е една от страните в Европейския съюз, които имат много нисък имунзационен обхват - на всеки 100 души се падат 4 до 5 дози противогрипна ваксина. В област Добрич обхватът е под 1 на 100 души.

До момента в Имунизационния кабинет в РЗИ-Добрич са направени 311 противогрипни ваксини.